0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Torben K. Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, advarer politikerne imod at lave 'hovsaløsninger' i deres iver for at vise handlekraft ovenpå skjulte optagelser fra plejehjem.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Torben Hollmann: Vi skal kende hinanden i ældreplejen

Alt for mange ældre oplever deres eget hjem som en banegård. Et sted hvor et rend af forskellige fremmede folk og faggrupper flimrer forbi dem på daglig basis, skriver formand for social- og sundhedsektoren i FOA, Torben Hollmann.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vi ses i morgen.«

En simpel dagligdags hilsen, men også et udtryk for, hvordan vi i FOA håber, vi kan ændre og udvikle ældreplejen i fremtiden.

Alt for mange ældre oplever deres eget hjem som en banegård. Et sted hvor et rend af forskellige fremmede folk og faggrupper flimrer forbi dem på daglig basis.

Ingen siger: »Vi ses i morgen,« for i morgen kommer der et nyt hold fremmede på besøg.

Intet under at mange ældre nærmest opgiver at huske navne, titler og ikke mindst, hvad der er sagt og aftalt.

Det er ikke i orden, for det er den ældres liv, det handler om. Og det er den ældres liv og hjem, vi som fagpersoner træder ind i, når vi møder på arbejde. Vi skal se det liv som en nysået mark, vi skal krydse, og hvor vi sætter så få aftryk som muligt, så den ældre kan leve livet ud fra egne ønsker og præmisser.

Vores fag handler om relationer

Som fagperson er det på samme måde utilfredsstillende og hårdt at skulle forholde sig til op imod 30 forskellige borgere uge efter uge. Vores fag handler om relationer. Det handler om at kende de mennesker, hvis hjem man kommer ind i – vi skal kunne spørge ind til barnebarnets konfirmation, til deres børns arbejde og til den ældres besøg hos en gammel kollega. Vi skal kunne tage fotoalbummet frem hos den ældre, demente borger og faktisk vide hvad og hvem, der er på de billeder. Det kan man ikke, hvis man besøger forskellige borgere fra uge til uge.

Igennem de sidste mange år er fagligheden i ældreplejen blevet vigtigere og vigtigere. De ældre bliver i dag længere i eget hjem og har flere komplekse sygdomme. Derfor er FOA’s medlemmers fornemmeste opgave at observere borgerens fysiske og psykiske tilstand og reagere, hvis noget ikke er, som det plejer. Men hvordan skal man kunne gribe det i opløbet, hvis man ikke dagligt kommer i hjemmet? Så opdager man det for sent og reagerer for sent – man kender ikke normal-billedet godt nok.

Større fagligt ansvar og mere nærhed

I bund og grund er sætningen »vi ses i morgen« tryghedsskabende for både borger og personale.

Derfor vil FOA gerne, at medarbejderne er organiseret omkring borgerne i mindre arbejdsfælleskaber, som består af forskellige faggrupper, der kender hinandens styrker og faglighed. De kan sende det rette personale til den rette opgave og give hinanden faglig sparring på de opgaver, der er i hjemmet. Kort sagt flere faglige øjne, der løser opgaven med større faglighed, kvalitet og patientsikkerhed.

De mindre arbejdsfælleskaber giver medarbejderne muligheden for at følge borgerens liv – især når der er noget i livet, der ændrer sig, så kan man se den lille bitte forandring – og det betyder, at vi kan gribe ind meget før og måske endda undgår en indlæggelse.

Hvordan skal man kunne gribe det i opløbet, hvis man ikke dagligt kommer i hjemmet?

Det kræver, at vi tør give medarbejderne et større fagligt ansvar og mere nærhed, så man ikke kan tænke, »Det må dem i morgen klare«. For dem i morgen er også dig. Det betyder, at man har mulighed for at følge op på de ting, man sætter i gang – det giver en stor tilfredshed, for både borger og ansat.

Det vil også gøre dokumentation og udveksling af oplysninger mere enkel og simpel, da teamet kender borgere, og man ikke behøver komme med den lange forklaring hver gang.

Så derfor tager FOA sætningen »Vi ses i morgen« med til Ældretopmødet. Det handler om nærhed, genkendelighed og faglighed.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.