0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pressefoto - Kræftens Bekæmpelse
Foto: Pressefoto - Kræftens Bekæmpelse
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Kræftens Bekæmpelse efter kritik af kampagne: Overvægt er et sundhedsproblem – det er vi nødt til at tale om

Det skal understreges, at det på ingen måde er vores hensigt at stigmatisere mennesker med overvægt. Tværtimod ønsker vi at pege på, at vi står med en kæmpe udfordring, som ikke bare kan klares af os selv hver især, skriver Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse i denne replik.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Professor Signild Vallgårda spørger i et debatindlæg i Sundhedsmonitor, hvad der er formålet med vores kampagnefilm ’Et ufedt budskab’ om sammenhængen mellem overvægt og kræft.

Vi er glade for at få mulighed for her at formidle tankerne bag. Når vi i Kræftens Bekæmpelse har valgt at sætte fokus på overvægt, hvor filmen er et element af flere, er der tre gode grunde:

  1. Vi vil oplyse den danske befolkning om, at overvægt øger risikoen for kræft. Det ved kun 2 ud af 10.
  2. Vi vil gerne engagere danskerne i dialogen om overvægt og de bagvedliggende årsager.
  3. Vi vil starte en bred debat og refleksion om samfundets ansvar for, at over halvdelen af os har overvægt, og at der er udsigt til, at tallet vil fortsætte med at stige.

Der har allerede været debat og dialog om kampagnen – herunder også kritik. Vi tager både de positive og de mere kritiske synspunkter som bl.a. Signild Vallgårdas til os og vil bruge dem i vores fremtidige kommunikation om emnet.

I Kræftens Bekæmpelse arbejder vi for, at færre får kræft, og vi ved, at overvægt øger risikoen for flere kræftformer. Derfor vil vi i de kommende år arbejde på flere fronter for at bidrage til at stoppe udviklingen af overvægt.

Indsatsen består af flere elementer: 1) en oplysningskampagne til den danske befolkning 2) et samarbejde med producenter og detailhandel om at reducere kaloriesalget og 3) en politisk indsats for at få iværksat flere strukturelle tiltag, der skal gøre det lettere at holde en sund vægt, f.eks. at de sunde ting bliver billigere, og de usunde ting bliver dyrere.

Sundhedsproblemet med overvægt bliver kun større, hvis udviklingen fortsætter

Det har bestemt ikke været vores intention, at mennesker med overvægt skal føle sig udskammet, og vi synes ligesom Signild Vallgårda, at der bør arbejdes for at undgå stigmatisering i indsatser for at forebygge overvægt. Vi er også fuldstændig enige i, at det er umådelig svært for de fleste, der har fået overvægt og ønsker at tabe sig, at opnå et varigt vægttab. Det viser al evidens.

Men samtidig ved vi også, at problemet kun bliver større, hvis vi fortsætter, som vi hidtil har gjort. Vi er simpelthen nødt til at kunne tale om, at overvægt er et voksende sundhedsproblem, der er bidende nødvendigt at gøre noget ved – også selvom det er et følsomt emne for mange. Derfor har vi med kampagnen ønsket at sætte overvægt på dagsordenen og forsøgt at påpege, at der er tale om et samfundsproblem, som vi i fællesskab skal finde løsningerne på.

Vi er simpelthen nødt til at kunne tale om, at overvægt er et voksende sundhedsproblem

Derfor skal det understreges, at det på ingen måde er vores hensigt at stigmatisere mennesker med overvægt. Tværtimod ønsker vi at pege på, at vi står med en kæmpe udfordring, som ikke bare kan klares af os selv hver især. Når 51 procent af os har overvægt, kan det ikke ’bare’ betragtes som et individuelt problem. Lytter man til speaken i kampagnefilmen, er det også meget tydeligt vores budskab.

Det er en meget svær balancegang at kommunikere konsekvenserne ved overvægt, og vi har gjort os mange tanker for på den ene side at pointere, at overvægt er et samfundsproblem og på den anden side undgå at stigmatisere. Det er også derfor, kampagnen hedder ’Et ufedt budskab’. Det er nemlig ikke nemt at tale om overvægt.

Mere fokus på overvægt i fremtiden

Vi forestiller os ikke, at viden alene kan sætte en stopper for stigningen i overvægt. Kræftens Bekæmpelse vil have fokus på overvægtsproblematikken mange år ud i fremtiden, og det vil kræve en samlet og ambitiøs indsats at bremse udviklingen og forebygge de mange kræfttilfælde – og andre alvorlige sygdomme – som overvægt kan medføre.

Vores håb er, at den livlige dialog, der foregår om vores kampagne, vil få flere til at reflektere over, hvilke ændringer der bør ske i vores omgivelser. For det er helt rigtigt, at oplysning alene ikke er løsningen. Der skal øget politisk fokus på forebyggelse af overvægt.

Derfor efterlyser vi en national handleplan for forebyggelse af overvægt. Vi kan kun tilslutte os Signild Vallgårdas forslag om højere pris på sukkerholdige drikkevarer og højt forarbejdede madvarer gennem afgifter, mindre forpakninger etc., som bl.a. var vores budskab i pressen, da kampagnen blev lanceret. Og vi hilser også tiltag, der kan føre til mere fysisk aktivitet for børn og unge og bedre muligheder for aktiv transport og fritid til alle, velkommen.

Hvis vi skal knække overvægtskurven, kræver det politisk vilje til at ændre på de rammer og den kultur, der er med til at øge vores vægt. Og der skal fakta og oplysning til for at vække den politiske opmærksomhed, der forhåbentlig kan føre til, at vi går i gang med at handle for at bremse stigningen i overvægt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.