0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Ældreordfører: Omsorgssvigt er ødelæggende for velfærdssamfundet

I Dansk Folkeparti ønsker vi en ældrelov. En ældrelov, hvor blandt andet omsorg bliver skrevet ind i loven sammen med en række andre tiltag – herunder klippekortsordningen, skriver ældreordfører Karina Adsbøl.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark har i mange, mange år været kendt for at være et velfærdssamfund. Vi betaler en høj skat for at sikre en ordentlig velfærd til dem, der har brug for hjælp.

Vi bor i et land, hvor vi tager os af vores ældre, mennesker med handicap og andre udsatte grupper i samfundet. Eller gør vi?

De fleste af os har enten set de skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus eller hørt om dem. På de skjulte optagelser ser man den 90-årige Else, der bliver forsømt på det groveste. Blandt andet gider de to plejere, man ser på optagelserne, ikke sætte Else på toilettet, så de lader hende derfor besørge ned i sengen, imens hun sidder i loftliften. Dette sker på trods af, at Else gentagne gange skriger, at ’det gør ondt’.

Derudover vælger de at lade være med at skifte hende, fordi de ikke gider. Det er omsorgssvigt og magtanvendelse i den mest alvorligste forstand.

Det kan ikke være rigtigt, at der er mennesker – gamle eller unge – der har behov for hjælp, og som ikke får det.

Der er nogle skrækkelige følgevirkninger, når man ikke får skiftet ble eller kommer på toilettet, og når man – ja, undskyld mit direkte sprog – sidder fanget i sine egne ekskrementer. En fyldt ble er grobund for bakterier, herunder øget risiko for urinvejsinfektion m.m.

Hvem i alverden har fortjent den nedværdigende behandling? Ingen!

Det kan og må ikke ske i et samfund som vores.

Kan vi være vores velfærdssamfund bekendt?

Jeg tror, at danskerne i mange år været stolte af vores såkaldte velfærdssamfund, hvor man som en selvfølge har tænkt, at der bliver taget hånd om de ældre, mennesker med handicap og udsatte grupper.

Den stolthed, føler jeg, er visnet. Vi kan simpelthen ikke være stolte af et samfund, hvor sådan nogle ting sker.

Der er vist ikke nogen af os politikere på Christiansborg, som ikke har hørt om dette omsorgssvigt, man har set flere eksempler på.

Forskellen er dog, hvordan vi politisk vælger at handle på det.

Hvad koster empati, medmenneskelighed og omsorg? Ingenting

I Dansk Folkeparti har vi i finanslov efter finanslov kæmpet for at få afsat midler for at kunne skabe en værdig ældrepleje.

Vi ønsker en ældrelov. En ældrelov, hvor blandt andet omsorg bliver skrevet ind i loven sammen med en række andre tiltag – herunder klippekortsordningen.

At de ældre og svage i samfundet skal have gode vilkår står ikke øverst på statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiets ønskeliste. Det så vi, da regeringen ikke prioriterede opfølgning på demenshandlingsplanen. Det blev de efterfølgende presset til, men regeringen prioriterede så, at man tog penge til demenshandlingsplanen fra de midler, der var afsat til det gode ældreliv.

Penge løser ikke alt

Vi skal huske på noget vigtigt, og det er, at penge ikke kan løse alle problemer og udfordringer.

For hvad koster empati, medmenneskelighed og omsorg? Ingenting. Det er helt gratis, og det skal ligge på rygraden, når man arbejder i pleje- og omsorgssektoren, og gudskelov er der også rigtig mange dygtige medarbejdere.

For at kunne skabe de bedste muligheder for ældre, mennesker med handicap og udsatte i vores samfund er vi derfor nødt til at tænke over, hvordan vi behandler disse mennesker og ikke hvorvidt, vi behandler dem.

Vi er nødt til at inddrage personalet i plejeomsorgssektoren i højere grad. Det er nemlig dem, som arbejder med det i det daglige. Det er dem, som har en helt unik viden om, hvad der skal til for at rette op, de kender prioriteringerne og de kan finde løsninger.

En anden person, som spiller en vigtig rolle, er plejehjemslederen. Vedkommende har et stort ansvar for, at arbejdsmiljøet og kulturen på arbejdspladsen er i orden. Synlig og god ledelse skal selvfølgelig være i orden.

Til sidst skal de pårørende huskes. De kender deres mors eller fars livshistorie, og de kender deres vaner. Pårørende skal bruges og lyttes til. De er vigtige.

Omsorg på prioriteringslisten

Som social- og ældreordfører ligger det højt på min prioriteringsliste, at forholdene for ældre og mennesker med handicap er ordentlige.

Med det mener jeg, at både personale og ressourcer skal være i særklasse. Personalet skal have tid til at servere mad til beboerne, lægge dem i seng og give dem den nødvendige opmærksomhed og omsorg, være nærværende og til stede.

Samtidig skal det dog også være muligt for personalet selv at gå på toilettet, spise og bare kunne stoppe op og trække vejret. Alle disse ting kræver noget. Det kræver penge, efteruddannelse af personalet og omsorg. Netop af den grund ønsker jeg at få omsorg skrevet ind i loven.

Det skylder vi de ældre, mennesker med handicap og de udsatte grupper i samfundet. Ellers er velfærdssamfundet tabt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden