0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DTU Health Tech
Foto: DTU Health Tech
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Debat: Sundhedsvæsenets problemer skal løses gennem øget samarbejde med forskere og erhvervsliv

Mange af sundhedsvæsenets udfordringer kan løses med ny teknologi og innovation skabt af virksomheder og forskningsmiljøer. Nøgleordet for at lykkes er samarbejde, skriver direktør for DTU Health Tech Thomas Andresen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mens befolkningen spritter hænder og holder afstand til hinanden, er der andre, der må rykke tættere sammen. Forskere og sundhedsvæsen må gå hånd i hånd.

Mange af de udfordringer, som sundhedsområdet møder, kan løses med ny teknologi og innovation skabt af virksomheder og forskningsmiljøer. Nøgleordet for at lykkes er samarbejde. At de involverede interessenter arbejder mod et fælles mål.

Meget innovation skabes i krisetider

Ud over betydningen af det nok så berømmede ord ’samfundssind’, er det blevet tydeligere her under coronakrisen, hvor stor betydning ’teknologi’ og ’innovation’ har for at løse de udfordringer, som mennesker og sundhedssektoren står over for fra tid til anden.

De fleste er enige om, at vi nok ikke har set det sidste til den nuværende pandemi endnu eller den sidste pandemi. Meget innovation skabes i krisetider, hvor forskere og ingeniører får en helt central rolle, hvorefter teknologierne får betydning i hverdagen.

Vi ser en fremtid, hvor teknologi og læger arbejder sammen på en helt anden måde end i dag

Samarbejdet mellem klinikker og forskning samt midler til at støtte dette er helt centralt i at kunne finde nye løsninger, når det bliver nødvendigt.

Hvis vi f.eks. havde haft hurtigere, mere effektive test, screeningsteknologier og diagnostiske metoder på plads, ville vi måske have undgået meget af den smittespredning, vi har været vidne til. Og i hvert fald vil det i fremtiden være nemmere at opretholde samfundet normalt, hvis der findes en billig virus test, som man kan tage hjemme, f.eks. lige inden man skal til koncert, konference, rejse med flyet, se fodboldkampe og andre steder hvor mange mennesker samles.

Teknologi får endnu større betydning i fremtiden

Alt tyder på, at vi er på vej mod et paradigmeskifte, hvor teknologi i meget højere grad får indflydelse på, hvordan lægen diagnosticerer og vælger den rette behandling for en patient. Markante landvindinger opnås netop nu gennem udnyttelse af computerbaseret analyse af data, hvor kunstig intelligens, big data-analyse og bioinformatik er metoder, der udnytter nye teknologiske landvindinger indenfor billeddannelse, gensekventering, diagnostik og biosensorer.

Den teknologiske revolution, der er sket – og stadig sker – spiller nu sammen med lægers viden om sygdomme og får central betydning for udvikling af nye lægemidler, apparater, forskning og behandling.

Visionen er at gøre livet bedre for mennesker før, imens og efter, at de er patienter

Vi ser en fremtid, hvor teknologi og læger arbejder sammen på en helt anden måde end i dag. Hvor teknologier bliver meget mere afgørende for, hvordan sundhedspersonale træffer beslutninger. Hvor input fra læger og sygeplejersker ’træner’ data på en måde, så maskinerne og teknologien kan give et meget mere præcist billede af sygdom og behandling meget hurtigere end i dag.

Udviklingen er allerede i gang i sundhedssektoren imod en fremtid, hvor teknologier får en endnu mere central position i grænsefladen mellem den enkelte læge og patienter.

Behov for større interaktion

Med den stigende betydning af teknologi får ingeniører og forskere med teknologisk viden en betydelig rolle at spille. Det gælder både i praksissektoren, på hospitalsgangene, og i industrien, hvor de nye løsninger til sundhedsydelser udvikles og markedsføres.

Men hvis vi skal frigive dette potentiale, er der behov for et større omfang af interaktion mellem dem, der udvikler og forstår teknologierne, og de sundhedsfagfolk, der gerne vil udnytte dem.

DTU Health Tech er etableret med en ambition om at skabe et unikt miljø, der kan omfavne den voksende tendens mod teknologisk konvergens såvel som at intensivere samarbejdet med de øvrige aktører.

Hurtigere ud på markedet

Der er behov for forskning og samarbejde, der omfavner biologi, teknologi og data og stiller den samlede viden til rådighed for industri og kliniske miljøer. Denne kobling gør DTU Health Tech til en vigtig aktør i fremtidens sundhedsteknologi.

Det handler blandt andet om at kunne flytte forskning i industrien og universiteterne meget hurtigere fra det prækliniske stadium til det kliniske og videre ud på markedet. Det kræver bl.a. også, at vi øger vores viden om, hvad der skaber kvalitet i behandling for det enkelte menneske, der møder sundhedssektoren og lade dette skabe rammen for, hvordan vi udvikler forskning i ny teknologi.

Lad os skabe et tæt samarbejde, så folk ikke fremover behøver at holde afstand til hinanden

Visionen er at gøre livet bedre for mennesker før, imens og efter, at de er patienter. Dette skal gøres gennem teknisk baseret forskning i tæt samarbejde med sundhedssektoren og ved at uddanne nye, dygtige og innovative ingeniører til industrien og sundhedssektoren med en dyb forståelse af, at teknologier er til for mennesker.

Lad os skabe et tæt samarbejde, så folk ikke fremover behøver at holde afstand til hinanden.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden