0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto.
Foto: Pr-foto.

Sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti Per Larsen foreslår, at den differentierede aldersgrænse på køb af alkohol ændres, så 16- og 17-årige kan købe alkohol med en maksimal styrke på syv procent.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Konservative om danske unges drukvaner: Vi skal stramme aldersgrænsen for køb af alkohol

Folketinget har indført en række tiltag for at dæmme op for danske børn og unges rygning. Nu er turen kommet til at gøre op med drukkulturen, skriver Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører Per Larsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvordan får vi børn og unge til at stoppe med at ryge? Det kender vi svaret på. Det kræver forebyggelse. Desværre begynder flere og flere børn at ryge hver dag. Tallet er 40 børn om dagen – selvom hver tredje vil dø på grund af deres rygning, hvis de fortsætter med at ryge.

Hvis ingen af vores børn under 18 år i dag begynder at ryge, så vil vi ifølge Sundhedsstyrelsens beregninger kunne undgå, at 75.000 bliver ramt af kræft. Tænk på, hvor stor en aflastning det ville være for vores pressede sundhedsvæsen.

Vi har pinlige førstepladser i drukkategorier på verdensplan

Jeg er chokeret over disse tal. Disse børn burde slet ikke have adgang til cigaretter. Derfor fremlagde vi tilbage i februar 2019 et forslag, hvor vi ville hæve prisen på cigaretter til 60 kroner pr. pakke. Prisstigningen vil have særlig effekt på de unge ifølge Sundhedsstyrelsen.

Nu ser vi effekten af vores forslag. Siden den politiske trådte i kraft d. 1. april, er salget af cigaretter faldet med 10 procent ifølge Coop. Det viser bare, hvor vigtigt forebyggende lovgivning er. Det skal vi gøre mere af.

Pinlige førstepladser

Hvorfor ikke gøre det samme på en anden stor samfundsmæssigudfordring, vi har i Danmark - nemlig at børn og unge drikker alt for meget alkohol?

Vi har pinlige førstepladser i drukkategorier på verdensplan. I en undersøgelse af The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) fra 2015 blandt 96.000 9. klasses elever fra 35 lande, havde Danmark den højeste andel af unge, som havde været fulde inden for de seneste 30 dage. Snittet for Europa var 13 procent, i Danmark var tallet 32 procent. Ifølge de dugfriske tal fra ESPAD er det tal steget til 40 procent blandt danske unge i 2019.

Sammenlignet med over 35 lande har danske unge også det højeste forbrug af binge drinking (dét at drikke fem eller flere genstande ved samme lejlighed, f.eks. til fest), fuldskab og mængden af alkohol, der bliver drukket. Samtidig er andelen af elever, der har drukket fem eller flere genstande ved samme lejlighed i løbet af de sidste 30 dage, steget fra 57,1 procent i 2015 til 59,4 procent i 2019.

Børn kan ikke overskue alkohols konsekvenser

Det er ikke statistikker, vi kan være stolte af. Tværtimod. Det er faktisk en problemstilling, som vi skal løse – meget snart.

Hvert år har ca. 1.400 unge i alderen 15-19 kontakt med sygehuset på grund af alkohol – og størstedelen af kontakterne handler om alkoholforgiftning og alkoholberuselse. Det er ikke, hvad vores i forvejen hårdt trængte sundhedsvæsen har brug for. Det kræver alt for mange ressourcer, som kan bruges bedre rundt på de danske hospitaler og sygehuse.

Det skal være forbudt at købe alkohol på vegne af mindreårige

Børn kan ikke overskue konsekvenserne ved alkohol. Det siger tallene om indlæggelserne. Så hvorfor hjælper vi ikke vores unge med at skrue ned for forbruget frem for nærmest at opfordre dem til druk? I dag er det alt for let tilgængeligt. Børn skal ikke kunne købe hård spiritus.

Vi kan enten gøre noget for at komme disse problemer til livs eller se til fra sidelinjen. Hos Det Konservative Folkeparti har vi tænkt os at gå på banen. Derfor har vi lavet et udspil, som skal sikre vores børn og unge overfor hård alkohol.

Stram den differentierede aldersgrænse

Vi foreslår at stramme den differentierede aldersgrænse for køb af alkohol, så 16-17 årige fremover kun må købe alkohol med en styrke på 7 procent eller derunder. Det handler ikke om at sætte begrænsninger for de unge. De må gerne købe øl i Netto, men vi ser ingen grund til, at det skal være hård spiritus. I dag må 16-17 årige købe hård alkohol helt op til 16,5 procent. Det kommer hurtigt ud af kontrol.

Derudover kan en 13-årig pige give en 50’er til en fremmed 40-årig, der efterfølgende går ind i Netto-butikken og køber en flaske vodka. På den måde køber den 13-årige alkoholen gennem en tredje mand, som er myndig til at købe det. Det har aldrig nogensinde været meningen, at 13-årige kan købe alkohol. Derfor er det et kæmpe hul i lovgivningen. Et hul som vi ønsker at lukke. Det skal være forbudt at købe alkohol på vegne af mindreårige.

Nemt at skabe forandringer

Vi har allerede forhøjet bødestraffen til salgssteder, der sælger alkohol til børn og unge. Der skal være konsekvenser, når en butik sælger hård alkohol til mindreårige. Ellers vil salget blot fortsætte, og den hårde alkohol vil forblive tilgængelig.

Det er nemt at skabe forandringer – det har vi set med rygning de seneste par måneder. Så hvorfor ikke tage skridtet videre med yderligere forebyggelse overfor unge og hård alkohol? Hvorfor ikke sætte priserne op?

Det er særligt tilgængeligheden, der er problemet. For vi skal huske, at det er lovligt for 16-årige og børn at købe stærk alkohol i dag. Vores forslag vil reducere denne tilgængelighed markant, og dermed sænke det høje alkoholforbrug hos børn.

Vi mener, at vi har et ansvar overfor børnene. Det Konservative Folkeparti vil ikke bare kigge på.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

Log ind

Læs videre på to måder:

Bliv abonnent
eller

God journalistik er ikke gratis. For at kunne læse denne artikel skal du tillade at dine data bruges til statistik og marketing.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.