0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liv Høybye
Foto: Liv Høybye
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Hosea Dutschke: Hvordan skaber vi en alkoholkultur, hvor det er socialt accepteret at takke nej til alkohol?

I Danmark kæder vi ofte alkohol sammen med hygge og fællesskaber. Men det skal være okay at deltage i fællesskabet uden at drikke, drikke mindre eller drikke alkoholfrie alternativer. Derfor går vi foran og siger ja til at sige nej tak til alkohol.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Kunne det ikke være hyggeligt med en kold øl,« spørger min gode ven mig.

Og jo, det kunne det.

Solen bager for en gangs skyld varmt i det danske sommerland, og der sidder glade mennesker og nyder afkølede drikkevarer på hvert gadehjørne. Men jeg har ikke lyst til at drikke alkohol. Og selvom det burde være socialt acceptabelt at sige nej tak til alkohol og ja til at drikke uden procenter, så føles det ikke helt sådan.

Vi skal vise, at man sagtens kan være en del af fællesskabet uden at drikke, drikke mindre eller drikke alkoholfrie alternativer

Alkohol anses for at være fællesskabsdannende, en naturlig del af ungdomslivet – en del af det at blive voksen. I EU er 15-årige unge danskere dem, der indtager mest alkohol sammenlignet med deres europæiske brødre og søstre. Nu kunne man argumentere for, at de unge har et valg i forhold til at drikke. De kan jo bare lade være. Men mange unge oplever, at det er svært at sige nej tak.

Borgerne ønsker øget sundhed

I Aarhus Kommune vil borgerne gerne det gode og sunde liv uden sygdom. Det så vi, da vi udviklede vores sundhedspolitik 2020-2024, hvor vi i dialog med byens borgere – unge og voksne – fandt ud af, at aarhusianerne ønsker, at kommunen skal satse på at skabe øget sundhed og forebygge sygdomme. Og det er med udgangspunkt i den dialog at én af målsætningerne i sundhedspolitikken 2020-2024 blev, at færre aarhusianere skal have et skadeligt alkoholforbrug, og at alkoholdebuten skal udskydes blandt unge.

Vi vil ændre alkoholvanerne gennem en sundere alkoholkultur. Men hvordan skaber vi en alkoholkultur, hvor det er socialt accepteret at takke nej til alkohol og muligt at tilvælge alkoholfrie alternativer?

’Aarhus smiler’

I Aarhus har vi en stærk tradition for at udvikle sammen med borgerne og de øvrige aktører i byen. Derfor er vi i dialog med bl.a. forældre, uddannelsesinstitutioner, bryggerier og restaurationer om en alliance, hvor byen står sammen om at skabe en sundere alkoholkultur. Aarhus Kommune er gået sammen med Galleri Gallo og har skabt den alkoholfrie øl ‘Aarhus smiler’, som borgerne får mulighed for at smage ved de kommende dialogmøder.

Vi ved, at der stor opbakning blandt borgerne til at gentænke måden, vi drikker sammen på

Det har vi, fordi sundhed starter med vores egne valg og motivation, og i Aarhus Kommune skal du kunne vælge sundere alternativer – også når det gælder alkohol. Samtidig har vi som forældre et ansvar overfor børn og unges adfærd og vaner. Vi skal vise, at man sagtens kan være en del af fællesskabet uden at drikke, drikke mindre eller drikke alkoholfrie alternativer.

Så når vi siger, at det skal være socialt acceptabelt at sige ja til at sige nej tak til alkohol, så er det fordi vi ved, at der stor opbakning blandt borgerne til at gentænke måden, vi drikker sammen på. Vi kan se, at der er en stigende efterspørgsel på alkoholfrie alternativer, og bryggerierne storsatser på genren og forventer en fordobling af markedet indenfor få år.

Så mit svar er: »jo, det kunne dét« – altså være hyggeligt med en kold øl – for jeg ved, at der findes alkoholfrie alternativer. Og jeg ved, at et nej tak til alkohol ikke er et nej tak til fællesskabet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden