0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Torben K. Hollmann, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, advarer politikerne imod at lave 'hovsaløsninger' i deres iver for at vise handlekraft ovenpå skjulte optagelser fra plejehjem.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


FOA: Nej tak til lappeløsninger og hastebehandling ovenpå plejehjems-afsløringer

Vi kan ikke rette op på årtiers udsultning af ældreområdet med et knips med fingrene, advarer formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben K. Hollmann, efter skjulte optagelser fra plejehjem er offentliggjort.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Optagelserne fra plejecentret Kongsgården i Aarhus er skrækkelige at se på og viser heldigvis ikke et repræsentativt billede af ældreplejen i Danmark. Men de bagvedliggende årsager til handlingerne i optagelserne er symptomatiske for tilstanden på en ældrepleje, der er blevet udsultet og underprioriteret.

Allerede få timer efter, Ekstra Bladet offentliggjorde de skjulte optagelser, flokkedes politikerne fra Christiansborg om kameralysene for at fordømme og kræve eftersyn, notater og politiske forhandlinger. Som sædvanligt, fristes man til at sige.

Nej tak til hovsaløsninger og feberredninger, siger jeg på vegne af godt 70.000 medarbejdere i ældreplejen

For de sidste mange års erfaringer har vist, at brodne kar og eksempler på dårlig kvalitet i ældreplejen fikses med hastebehandling og lappeløsninger.

Problemet med den slags løsninger er, at det mest af alt løser politikeres trang til at vise hurtig handling og knap så meget de fundamentale problemer på et område, der år efter år udsættes for besparelser. Det gør faktisk ofte det modsatte. Lappeløsninger fører ofte mere bureaukrati med sig og dermed mindre tid til den kerneopgave, som i første omgang ikke blev løst godt nok.

Nej tak til hovsaløsninger og feberredninger, siger jeg på vegne af godt 70.000 medarbejdere i ældreplejen.

Sæt fokus på de grundlæggende problemer

Det, sådan nogle sager som den på Kongsgården til gengæld kan, er at vække politikerne på Christiansborg. Det mener jeg, vi skal udnytte til at sætte fokus på de strukturelle og grundlæggende problemer på ældreområdet.

Vi har brug for en gennemgribende ændring i den måde ældreplejen organiseres.

I debatten bliver ældreplejen i gamle dage, hvor medarbejdernes havde tid til en snak over en kop kaffe, ofte topmålet for, hvordan ældreplejen skal fungere. Det mener jeg ikke, er et realistisk mål.

Først og fremmest skal vi væk fra at se borgerne som ydelser, der skal visiteres

Vi kan ikke rette op på årtiers udsultning af ældreområdet med et knips med fingrene. Vi kan ikke skaffe de medarbejdere, det kræver. Jeg kommer aldrig til at sige, at vi ikke skal tilføre midler eller skaffe flere hænder, men vi bliver nødt til at være realistiske – ellers ender vi med ikke at løse problemerne.

Vi har langt større faglighed end tidligere

Først og fremmest skal vi væk fra at se borgerne som ydelser, der skal visiteres. Der skal være fokus på borgerens hele liv, og beslutninger om visitationen skal så tæt på borgeren som muligt, så vi også sikrer, at borgerens hjælp svarer til behovet.

Vi skal udnytte de ressourcer, der til gengæld er dannet over årene. Vi står med en langt større faglighed og langt bedre uddannelser på social- og sundhedsområdet, hvor medarbejderne kan løse langt flere opgaver i et mere komplekst sundhedsvæsen, end tidligere.

Jeg er enig i, at det kræver handling nu, men jeg behøver ikke et eftersyn for at sige, at der er ting, der skal ændres

En ny ældrepleje skal give medarbejderne større mulighed for at udnytte den faglighed. Det kræver, at medarbejderne gives et større ansvar og flere beslutninger skal ligge hos de medarbejdere, der er tæt på borgeren frem for hos en, der sidder på et kontor på rådhuset.

Og så kræver en reform af ældreplejen et 360 graders eftersyn af den økonomistyring, der hersker rundt om i kommunerne i dag.

Det er ikke lette løsninger, vi i FOA foreslår. Men de er nødvendige, hvis vi virkelig skal gøre ældreplejen bedre.

Beslutninger skal være fagligt funderet

Men der er allerede et arbejde i gang. FOA har for flere måneder siden taget initiativ overfor regeringen til at samle aktørerne på ældreområdet til samlet at udvikle idéer til fremtidens ældrepleje.

Det er nemlig altafgørende, hvis vi skal lykkes med at gøre ældreplejen bedre, at kommunerne og faggrupperne, der arbejder i ældreplejen – og som kender det system, vi skal lave om indefra – sidder med ved bordet. Vi har set nok beslutninger, som er baseret på alt andet end faglig indsigt.

Jeg er enig i, at det kræver handling nu, men jeg behøver ikke et eftersyn for at sige, at der er ting, der skal ændres. Det skal bare ikke ske med hovedet under armen, men med indsigt og en langsigtet plan.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden