0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ulla Dupont (tv), formand for Foreningen for ledere af sundhedsordninger for børn og unge i Danmark, og Susanne Rank Lücke (th), formand for fagligt Selskab for Sundhedsplejersker slår til lyd for, at forældre er hovedindgangen til at løse børns vægtproblemer.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Sundhedsplejersker til styrelse: Børns vægtproblemer løses bedst i familien

Når Sundhedsstyrelsen vil have fokus på sund livsstil, så eksisterer der allerede et velfungerende system i form af sundhedsplejerskerne, som har adgangen til familien, skriver sundhedsplejerskerne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kolding kommune har for nylig meddelt, at man vil droppe at veje børn hos skolesundhedsplejersken. Begrundelsen er, at man vil se mere på de bagvedliggende årsager til vægtproblemer og ikke så meget på det tal, nålen på vægten peger på.

Skolesundhedsplejersker kigger ikke kun på vægtnålen. Tværtimod er det netop sundhedsplejerskens fornemmeste opgave at se på barnet hele vejen rundt – og nok så vigtigt at have dialogen med børnenes forældre.

Når sundhedsplejersken taler med mor og far om, hvad de ønsker for deres barn, kommer livsstil ofte på tale

For børn, der er overvægtige – eller undervægtige – skal ikke selv tage ansvar for deres problem. Mor og far skal på banen, for de bestemmer, hvad der er i køleskabet.

Ingen tvinges op på vægten

Det relationsarbejde, der bliver indledt, når sundhedsplejersken kommer hjem til kommende eller nyslåede forældre, er helt afgørende for, at aktører i sundhedsvæsenet kan hjælpe, når behovet opstår. Her grundlægges tilliden til og trygheden ved at lukke fremmede ind i privaten.

Når sundhedsplejersken taler med mor og far om, hvad de ønsker for deres barn, kommer livsstil ofte på tale. Det giver mulighed for at rådgive om sunde spisevaner og motion.

Det er netop koblingen mellem kliniske og sociale observationer, som er sundhedsplejerskernes speciale

Det næste skridt er relationen til barnet selv, som opbygges i skolen hos skolesundhedsplejersken. Når et barn kommer til skolesundhedsplejersken, har vi en samtale med barnet: Trives det? Har det en god relation til forældrene? Går barnet til sport? Hvordan er det med venner? Man vejes og måles – men ingen tvinges op på vægten. Det er mødet og dialogen med barnet, som er alfa omega.

En holistisk tilgang

Og har forældrene haft en god oplevelse med sundhedsplejersken, da barnet var nyfødt, så lytter de til os, når vi ringer til dem, hvis deres barn har brug for hjælp. Vi går i dialog med forældrene for at høre, hvad de oplever på hjemmefronten omkring barnet om trivsel og vaner, venner og interesser.

Derfor er det også forældrenes valg, hvad der skal ske. Er de ikke med, så lykkes ingen børn med at ændre livsstil.

Sundhedsplejerskernes måde at arbejde med børns trivsel på tilgodeser netop det hele menneskesyn. Og derfor vil et spørgsmål om overvægt – eller undervægt – altid følge en holistisk tilgang. Det er netop koblingen mellem kliniske og sociale observationer, som er sundhedsplejerskernes speciale.

Vi ser stort set alle børn

Samtidig er den opbyggede tillid mellem sundhedsplejersken og familien helt unik, fordi sundhedsplejersker som de eneste sundhedsprofessionelle kommer hos 98-99 procent af alle børnefamilier. Det er et tilbud, ikke en pligt, som har eksisteret siden 1938.

Vi ved, at vi er lykkedes, og at vi er værdsat. Takket være de nye GDPR-regler kan vi se, at stort set alle forældre giver aktivt give samtykke til, at vi må se deres børn i skolesundhedsplejen. Og derfor ser vi stort set alle børn.

Så når Sundhedsstyrelsen vil have fokus på sund livsstil, så eksisterer der altså et velfungerende og tillidsbaseret system i form af sundhedsplejerskerne, som har adgangen til familien og nyder deres tillid.

Derfor bør man blive bedre til at bruge sundhedsplejerskerne til at sikre den gode dialog med barn og hjem om, hvordan sunde livsstilsvaner grundlægges tidligt i barnets opvækst og forankres i familien.

Derfor hilser vi Socialdemokraternes udspil om at omlægge 3- årsundersøgelsen til et hjemmebesøg af sundhedsplejersken velkommen, ligesom vi hilser et samarbejde med praktiserende læger velkommen for børnenes og familiernes skyld.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden