0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Privat

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.politikensundhed@pol.dk


Yngre læger i almen praksis: Telefon- og videokonsultationer er kommet for at blive

Corona-epidemien har været katalysator for forandringer på mange arbejdspladser. For de ansatte yngre læger i almen praksis er det især telefon- og videokonsultationer, der har haft sit indtog. Begge dele er kommet for at blive, mener Yngre Læger.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Coronaens indtog i Danmark vendte op og ned på måden, mange af os arbejder på. Det gælder også for lægerne i almen praksis.

Mere end 6 ud af 10 af de yngre læger, der er ansat i almen praksis, fortæller i en ny undersøgelse, at de under coronaepidemien har løst opgaver på en anden måde, end de plejer – og at coronaen har været katalysator for en række anderledes måder at gøre tingene på.

Coronaen har været katalysator for en række anderledes måder at gøre tingene på

Coronaepidemien har især været katalysator for indførelsen af telefon- og videokonsultationer.

Næsten 9 ud af 10 af de yngre læger i almen praksis har i høj eller meget høj grad oplevet, at coronasituationen har været katalysator for indførelsen af telefonkonsultationer. Og næsten 8 ud af 10 har oplevet, at coronaen har sat skub i implementering af videokonsultationer.

Godt supplement

Både telefon- og videokonsultationer giver god kvalitet for patienterne, vurderer lægerne i vores undersøgelse. Men de forskellige former for konsultationer – besøg, telefon og video – kan noget forskelligt. De kan supplere hinanden – men ikke erstatte hinanden.

Det er indlysende, at video- og telefonkonsultationer ikke kan bruges i de tilfælde, hvor der kræves en undersøgelse af patienten. Når der skal tages blodprøver, lyttes på lunger og hjerte, kigges på modermærker osv. Her er et fysisk fremmøde i klinikken altid nødvendigt.

Telefonkonsultationer har indtil coronaepidemien primært været brugt til korte beskeder og simple afklaringer, men under coronaen blev telefonkonsultationerne anvendt til meget mere.

Videokonsultationer har vist sig at være et godt redskab i den akutte fase, hvor man som læge skal vurdere, hvor syg patienten er – og hvor meget det haster med at se vedkommende.

I andre tilfælde kan en videokonsultation fungere godt som en indledende samtale med patienten, og så kan patienten komme til klinikken senere. Samtidig fungerer video godt og meningsfuldt, når patienter med kroniske sygdomme skal til kontrol, når der skal gennemgås medicin og til rådgivning om livsstil.

Video fungerer i mange tilfælde bedre end telefonkonsultationer, fordi det tilfører noget godt til kommunikationen, at man kan se hinanden.

Et ungt redskab der skal modnes

Videokonsultationer under coronaepidemien har givet os mange nye erfaringer. Der er ingen tvivl om, at det er et nødvendigt og brugbart redskab nu og i fremtiden. Men vi skal lære dets begrænsninger at kende og udvikle disse. Og vi skal i højere grad finde en vej, hvor vores psykisk sårbare samt ældre borgere også inkluderes fremfor at blive tabt i svinget.

Mange af de patienter, der benytter sig af video- og telefonkonsultationer, virker glade for tilbuddet

Finder vi den rigtige vej, kan videokonsultationer understøtte behandling af vores psykisk sårbare og ældre patienter, som har svært ved at overskue at møde op i konsultationen og derfor ofte lader helt være.

Meget mere i fremtiden

Mange af de patienter, der benytter sig af video- og telefonkonsultationer, virker glade for tilbuddet. Sådan oplever de fleste læger det. Omkring halvdelen af de ansatte læger i almen praksis siger i Yngre Lægers undersøgelse, at telefon- og videokonsultationer i høj eller i meget høj grad giver kvalitet for patienterne. Og halvdelen af lægerne siger desuden, at de skal fastholdes i fremtiden.

Den hurtige udbredelse af videokonsultationer i forbindelse med coronaepidemien og lægernes tilfredshed med værktøjerne, vidner om, at både læger og patienter har været mere parate til at tage de nye muligheder til sig, end de fleste af os havde forudset. Men det fortæller os også, at der gemmer sig langt flere muligheder i de digitale løsninger, end vi kender det i dag. Kun vores fantasi sætter grænser for udviklingen af den virtuelle konsultation.

Kan man for eksempel forestille sig videokonference mellem sygehus, almen praksis og patient? Eller videoforbindelse mellem almen praksis, hospital, kommune og plejehjem ved gennemgang af planen for en patient på et plejehjem eller et rehabiliteringscenter?

Mulighederne er mange, og de yngre læger hilser dem velkommen. De nye digitale løsninger er kommet for at blive. Og vi har kun set toppen af, hvad de kan bruges til.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden