0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto.
Foto: Pr-foto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.politikensundhed@pol.dk


Sundhedsdirektør om rehabilitering: Kommunerne arbejder seriøst med opgaven, men der er stadig rum for udvikling

Hvis vi på nationalt niveau skal lykkes med at sikre og dokumentere den kommunale rehabilitering, skal KL og staten være med til at skabe de nødvendige rammer og forudsætninger, skriver sundhedsdirektør i Herning Kommune, Søren Liner Christensen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I sit debatindlæg i Politiken Sundhed 17. juni efterlyser Hjerteforeningens direktør, Anne Kaltoft, nationale standarder for rehabilitering og mere systematisk dataopsamling på den kommunale rehabiliteringsindsats for hjertepatienter. Det er en efterlysning, som vi i de midtjyske kommuner er enige i.

De midtjyske kommuner har siden 2016 løftet opgaven med fase 2 hjerterehabilitering. Det har været en klar ambition at kunne dokumentere, at kommunerne kan løfte opgaven på et højt fagligt niveau. Derfor har vi i tæt samarbejde med Region Midtjyllands forsknings- og udviklingsenhed, DEFACTUM, udviklet den første kommunale hjerterehabiliteringsdatabase for fase 2 hjerterehabilitering, HjerteKomMidt, i Danmark.

Databasen bygger på de indikatorer og standarder, der findes i Dansk Hjerterehabiliteringsdatabase (DHRD) i regi af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP). Vi er således sikre på at blive målt op mod den højeste faglige standard og kan derudover sammenholde indikatorresultater kommunerne imellem og med de regionale resultater.

Hvordan er det gået?

Hvordan er det så gået med fase 2 hjerterehabilitering i de midtjyske kommuner? Resultaterne fra HjerteKomMidt viser, at kommunerne arbejder seriøst med opgaven, men at der stadig er rum for udvikling og forbedringer. Derudover er erfaringen, at de nuværende indikatorer og standarder ikke i tilstrækkelig grad tager højde for den kommunale praksis.

Vi er derfor i løbende dialog med regionen og DHRD om, hvordan fremtidige revisioner af indikatorer og standarder kan tilpasses en ny virkelighed, hvor det ikke længere kun handler om det, der sker indenfor hospitalets mure, men i et sammenhængende patientforløb, hvor kommunerne og almen praksis vil spille en stadig større rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen.

De midtjyske kommuner går gerne i dialog med Hjerteforeningen og andre interessenter

Den seneste årsrapport fra HjerteKomMidt er netop frigivet og kan læses her. Fremadrettet vil data fra HjerteKomMidt blive inkorporeret i den årlige afrapportering fra DHRD. På den måde samles data fra hospitaler og kommuner på ét sted.

Eksemplet med HjerteKomMidt kan tjene som inspiration, men hvis vi på nationalt niveau skal lykkes med at sikre og dokumentere den kommunale rehabilitering, skal KL og staten være med til at skabe de nødvendige rammer og forudsætninger - ikke mindst økonomisk. En sådan rammesætning kunne med fordel indtænkes i regeringens kommende sundhedsaftale for et nært og sammenhængende sundhedsvæsen.

De midtjyske kommuner går gerne i dialog med Hjerteforeningen og andre interessenter for at skubbe på en udvikling, hvor vi får mere data om den kommunale indsats og dermed også muligheden for at skabe kvalitetsforbedringer baseret på viden ude i de enkelte rehabiliteringsenheder.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden