0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Diabetesforeningen: Støtte til et sundere liv skal være drivkraften i det nære sundhedsvæsen

Hvorfor arbejder sundhedsvæsenet ikke systematisk med at tilbyde diætistvejledning og motionstilbud for personer med type 2-diabetes? Det bør være en kerneopgave for det nære sundhedsvæsen at give den støtte, som mange patienter efterspørger, og det vil samtidig være en gylden investering i bedre folkesundhed, skriver Jørgen Andersen, formand for Diabetesforeningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed peger på en række sundhedsudfordringer, som personer med type 2-diabetes har i højere grad end gennemsnitsdanskeren. Personer med type 2-diabetes har gennemsnitligt set et ringere fysisk og mentalt helbred, er mindre fysisk aktive og i højere grad overvægtige, viser rapporten baseret på den nationale sundhedsprofil 2017.

Desværre får alt for mange ikke den støtte fra det nære sundhedsvæsen, de efterspørger, for at forbedre deres sundhed gennem støtte til mere fysisk aktivitet og ændrede spisevaner.

Over 60 procent angiver, at mad og motion er den største udfordring ved at leve med type 2-diabetes

Diabetesforeningens egne undersøgelser fra 2019 viser, at op imod hver fjerde hverken har fået tilbud om hjælp til at ændre spisevaner, få mere fysisk aktivitet eller et kursus i at leve med diabetes indenfor de seneste fem år, selv om de ønskede det. Samtidig angiver over 60 procent, at mad og motion er den største udfordring ved at leve med type 2-diabetes, mens Kommunernes Landsforening hvert år dokumenterer, at de praktiserende læger alt for sporadisk henviser til de kommunale tilbud, der måtte være.

Der er mildest talt rum til forbedring og ambitiøs handling nu.

En kvart million danskere lever allerede med diagnosen type 2-diabetes. Antallet er nær tredoblet på de seneste årtier, og intet tyder på, at stigningen flader ud eller sågar knækker af sig selv.

Det gør indlysende type 2-diabetes til en af de allervigtigste samfundsudfordringer nu og i fremtiden. For Diabetesforeningen er den lige så indlysende konsekvens, at forebyggelse er det allervigtigste våben i kampen mod type 2-diabetes.

Derfor skal vi have modet til at gøre netop forebyggelse til omdrejningspunktet for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Kommuner, praktiserende læger og andre behandlere som diætister og fysioterapeuter kan sammen stå for en langt bedre indsats for de flere hundrede tusinder af danskere, der lever med en eller flere kroniske folkesygdomme som type 2-diabetes eller risikerer at få den.

Indsatsen er både nødvendig og efterspurgt fra personer med type 2-diabetes og bør ikke isoleres til et spørgsmål om eventuel overvægt, men om helbred, livskvalitet og forebyggelse af følgesygdomme.

Med lægen som tovholder skal for eksempel diætistvejledning, kommunale tilbud og støtte til motion bringes i spil

Derfor mener Diabetesforeningen, at alle med type 2-diabetes (og meget gerne dem, der er tæt på at udvikle sygdommen) bør have et individuelt og fagligt stærkt tilbud om støtte til mad og motion. Med lægen som tovholder skal for eksempel diætistvejledning, kommunale tilbud og støtte til motion bringes i spil.

Og det er med vilje, jeg skriver skal, for i dag kan man sagtens gøre det, det sker bare ikke i tilstrækkeligt og systematisk omfang.

Det kræver nemlig ambitiøse mål, udvikling, ressourcer og krav om reelt samarbejde om at hjælpe patienterne med at nå de mål for deres liv og helbred, som den rette opbakning og faglige støtte kan bidrage til.

Dansk forskning peger på det enorme potentiale, der er for den enkelte og dermed for samfundet, hvis mad og motion kan bruges til at understøtte den bedre sundhed, som langt de fleste med type 2-diabetes ønsker og har brug for.

Det er i sidste ende et politisk ansvar at foretage de investeringer, der skal til, og stille de nødvendige krav til udviklingen af fremtidens nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden