0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Irene Hesselberg: Tiden er inde til sundhedsfaglig ledelse og koordinering af sundhedsindsatsen

Der er vigtige erfaringer fra coronatiden, der nu bør indarbejdes i hele strukturen for vores sundhedsvæsen, skriver Irene Hesselberg, der er formand for lederforeningen i DSR.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I alle landets kommuner og regioner er der udført et kæmpe arbejde for at undgå, at corona kunne resultere i en nedsmeltning af hele sundhedsvæsenet. Det har samtidig resulteret i vigtige erfaringer, som ikke må havne i nederste skuffe, nu hvor vi har styr på den akutte krise. Der er en vigtig opgave i at indarbejde en koordinerende funktion i den videre dagligdag i sundhedsvæsenet.

Det er helt naturligt, at coronaindsatsen allerede har medført flere vigtige ændringer i vores sundhedsvæsen. Vi kommer for eksempel nok ikke igen til at mangle værnemidler.

Indsatsen i landets kommuner og regioner kalder på mere overordnede strategiske overvejelser

Men indsatsen i landets kommuner og regioner kalder også på mere overordnede strategiske overvejelser. Der er vigtige erfaringer fra coronatiden, der nu bør indarbejdes i hele strukturen for vores sundhedsvæsen.

Tag for eksempel erfaringerne fra Aalborg kommune, som sygeplejechef Helen Kæstel beskriver så dejligt konkret i Politiken Sundhed.

Helen Kæstel forklarer, hvordan man i Aalborg Kommunes ældre- og handicapforvaltning fra coronakrisens første dag etablerede en krisestab bestående af forvaltningsledelsen, sygeplejechefen og andre udvalgte medarbejdere. En koordinerende funktion, der har kunnet sikre de rigtige indsatser og den rigtige kommunikation af coronaindsatsen.

Denne type koordinerende funktion, der koordinerer vores sundhedsindsats, bør fremover være en helt naturlig del af sundhedsvæsenet.

Kommunal indsats er afgørende

Kommunerne overtager en større og større del af hele sundhedsindsatsen. Den kommunale indsats bliver derfor på mange måder helt afgørende for, at vi som borgere også oplever et logisk forløb, når vi skal i behandling.

Fra vi møder første gang hos den praktiserende læge og derefter sendes videre til en indsats på hospitalet eller speciallæge og så igen videre til den opfølgende behandling og rehabilitering i det kommunale sundhedsvæsen.

Vores sundhedsvæsen kalder på den måde i højere og højere grad på det koordinerende overblik. Således at vi sikrer, at der ikke skabes uheldige overgange, ulogiske genstarter og behandlinger, hvor man ikke har øje for det samlede plejeforløb. Der er desværre alt for mange eksempler på, at overblikket forsvinder, når man skal igennem så mange forskellige systemer.

Derfor er erfaringerne fra Aalborg i forbindelse med coronaindsatsen vigtige for hele kvaliteten af vores fremtidige sundhedsvæsen.

Jeg kan ikke undgå også at konstatere, at coronatiden også tydeligt har vist værdien i at have ledende sygeplejersker helt inde i toppen af de kommunale ledelser.

Modellen med at prioritere en sygeplejefaglig leder i den øverste kordinerende funktion har været udført i praksis med succes i Aalborg på grund af coronakrisen – og i øvrigt også flere andre steder. Kommunerne bør helt automatisk tage konsekvensen af denne succes og videreføre det til resten af systemet.

På samme måde har coronatiden også vist, at det er frugtbart at arbejde tæt sammen med sygehusledelserne og de praktiserende læger. Det bør lige så automatisk være en god anledning til, at man indfører sundhedsfaglige ledelsesteams. Fordi det koordinerende overblik ganske enkelt betaler sig!

God kvalitet koster

Ja, god kvalitet koster. Det kan muligvis lyde som et lidt fordyrende led at indarbejde flere sygeplejefaglige personer i landets kommunale topledelser. Men på den lange bane spares der mange penge ved at prioritere ledelse og koordinering.

Jeg synes egentlig også, at det må være en helt naturlig konsekvens af, at kommunerne får en mere og mere central funktion for vores samlede sundhedsindsats. Det bør stille et krav til kommunerne om netop så også at kunne sikre en ordentlig sundhedsfaglig ledelse og koordinering. Ikke mindst for at kunne opfylde borgernes lige så naturlige forventning om at få en sammenhængende behandling.

Der står mange ledende sygeplejersker med friske erfaringer fra coronatiden klar

I det lidt længere perspektiv vil en styrket strategisk satsning på sygeplejefaglig koordinering i kommunerne derfor også sikre den bedste samlede indsats med borgeren i centrum hele vejen.

Jakob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening, udtalte for nylig, at tiden er inde til at genoptage sundhedsaftaleforhandlinger og komme i gang med en ny sundhedsreform. Han tilføjede, at han glæder sig til, at Danske Regioner og KL bliver inviteret til samarbejdet med sundhedsministeren.

Jeg vil tilføje: Der står mange ledende sygeplejersker med friske erfaringer fra coronatiden klar til ligeledes at bistå dette arbejde. Lad os nu huske at inddrage og gøre brug af alle erfaringer, vi fået de seneste fire måneder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden