0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hjerteforeningen
Foto: Hjerteforeningen

Anne Kaltoft, direktør i Hjerteforeningen, opfordrer alle landets kommuner til at indføre røgfri arbejdstid.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Anne Kaltoft: Manglende nationale standarder for rehabilitering giver ulighed i sundhed

Når hospitalerne slipper patienterne, bliver de sendt ud til en sort boks. Vi skal have boksen åbnet ved hjælp af nationale standarter og systematisk dataopsamling på ydelserne, skriver administrerende direktør i Hjerteforeningen Anne Kaltoft.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvor det tidligere handlede om, at hjertepatienten skulle overleve, går det i dag så godt med hjertebehandlingen – heldigvis – at vi skal have rettet fokus på rehabiliteringen. Der er evidens for, at rehabilitering giver bedre livskvalitet. Derfor skal vi sikre patienterne den rette rehabilitering og dermed lægge gode år til hjertepatienters liv.

I forbindelse med strukturreformen i 2007 fik kommunerne ansvaret for bl.a. den patientrettede forebyggelse og rehabilitering. Hjerterehabilitering kan både tilbydes i regi af regionerne og kommunerne.

Ingen ved, hvad effekten er af den kommunale rehabilitering er på nationalt plan

Men i de senere år er opgaven med hjerterehabilitering i større og større udstrækning flyttet til kommunerne, og det har skabt udfordringer: Tilbuddene er uensartede, og der mangler nationale data på området.

Mere end hver tredje tilbydes ikke fysisk træning

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet anbefalinger for de faglige indsatser. Gennem forløbsprogrammer og sundhedsaftaler bliver opgaven fordelt, og kommunerne er i vekslende udstrækning i gang med den store opgave på området.

Men der er stadig 37 procent af hjerte-kar-patienterne, som slet ikke bliver tilbudt fysisk træning i forlængelse af deres behandling, og vi kigger mod en fremtid, hvor antallet af borgere med behov for rehabilitering vil stige voldsomt, fordi der bliver endnu flere af os, som lever længere.

Hvor vi har data for sygehusbehandlingen i de kliniske databaser, har vi ingen systematisk dataindsamling for hjerterehabiliteringen i kommunerne. Kvalitet og indhold af tilbuddene varierer, og ingen ved, hvad effekten er af den kommunale rehabilitering er på nationalt plan.

Vi skal sikre ensartede forløb

Der er ganske enkelt ingen krav til datadrevet kvalitetsstyring af den kommunale rehabiliterings- og genoptræningsopgave.

Det er meget bekymrende, når vi ved, at rehabilitering giver bedre livskvalitet. Ligesom vi har standarder for hjertebehandling, skal vi derfor sikre, at hjertepatienter i hele landet oplever ensartethed i de forløb, de tilbydes efter behandling og i kvaliteten af forløbene. Vi skal simpelthen have systematisk opfølgning af, hvordan det går med patienterne.

Vi savner mere forpligtende meldinger fra KL og staten. Hvor er visionen?

I regi af Statens Sundhedsdataprogram har KL iværksat et analyse- og kortlægningsarbejde, som skal afdække situationen og vurdere, hvad det kræver af kommunernes registreringspraksis og datasystemer, hvis de i fremtiden skal kunne levere data til kvalitetsstyring og overhovedet kunne sige noget om kvalitet og sammenligning kommunerne imellem.

Men der er ingen beslutninger, ingen specifikke målsætninger og ingen nationale krav til opgaven.

Hjerteforeningen ser positivt på det igangværende arbejde, som er et helt afgørende skridt fremad. Men vi savner mere forpligtende meldinger fra KL og staten. Hvor er visionen? Hvornår kan vi forvente brugbare data på tværs af kommuner?

Kommunerne er blevet en integreret del af sundhedsvæsenet, og da borgerne skal kunne være sikre på at få en ensartet kvalitet, der kan dokumenteres, så skal kommunerne levere de nødvendige data til kvalitetsdatabaserne – det bør ikke være til diskussion.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden