0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Alkohol&Samfund
Foto: Alkohol&Samfund

Bestyrelsesformand i Alkohol&Samfund Anette Søgaard Nielsen mener, at vi skal droppe sejrsmetaforerne, når det kommer til danske unges placering i alkoholstatistikkerne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Alkohol & Samfund: Guldmedaljer nytter ikke, når vores samfunds guld har et alkoholproblem

For nogle uger siden viste endnu en rapport fra WHO, at danske unge har den mest usunde alkoholkultur i Europa. Men nyheden blev pakket ind i sejrsretorik, som skygger for voldsomme alkoholskader og står i vejen for de holdbare løsninger, skriver Anette Søgaard Nielsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Danske unge er europamestre i fuldskab og druk«, »Skål – de unge slog rekord igen« og »Danske 15-årige er igen europamestre i druk«, lød overskrifterne i de danske medier for nogle uger siden, da WHO offentliggjorde en rapport, der viser, at danske 15-årige stadig er dem i Europa, der hyppigst drikker alkohol, og som oftest har prøvet at være fuld.

Man ser det for sig. Friske, unge mennesker i rød-hvide farver på sejrsskamler, mens konfettien klistrer sig fast i den lunkne breezer, de i sejrsrus ryster ud over den jublende folkemængde.

Og det er her, filmen knækker. For bag den sensationelle overskrift gemmer der sig alt andet end jubel. Der gemmer sig en risikoadfærd, som ingen – hverken voksne eller unge – bør være stolte af.

Hvis vi formidler det som en vindersag at drikke meget, er det måske ikke så sært, at hverken de unge, deres forældre eller vores politikere kan få øje på alvoren

Alkohol er associeret med 200 forskellige sygdomme, og når unge drikker, er deres hjerner ikke færdigudviklede. Det gør dem særligt sårbare overfor eksponeringen af det opløsningsmiddel, som alkohol egentlig er.

Vi ved samtidig, at alkohol og tobak sammen er hovedansvarlige for stigningen i den sociale ulighed i dødelighed mellem samfundets rigeste og fattigste.

Sidste år fastslog Vidensråd for Forebyggelse, at de mest udsatte børn bliver hårdest ramt af de negative konsekvenser af et højt alkoholforbrug, og at et højt alkoholforbrug blandt børn og unge øger uligheden i sundhed.

Samtidig ved vi, at unge der ikke drikker, har væsentligt mindre risiko for at begynde at ryge eller eksperimentere med andre stoffer.

Og så ved vi fra Ungdomsprofilen 2014, at unge, der har drukket alkohol, har haft problemer med forældre eller venner, har haft sex, de har fortrudt, været involveret i ulykker og slagsmål, eller har taget stoffer. Alt sammen som følge af alkoholindtag.

Vi kan gøre meget for at stoppe skaderne

Når vi holder alt det op mod resultaterne af de europæiske undersøgelser, er det på tide, at vi erkender, at vores samfunds guld har et alkoholproblem. Og det nytter ikke at uddele guldmedaljer for det.

Faktisk kan vi i Alkohol & Samfund være bekymrede for, at sejrsskammelretorikken kan være med til at få unge til at drikke mere. For hvis vi formidler det som en vindersag at drikke meget, er det måske ikke så sært, at hverken de unge, deres forældre eller vores politikere kan få øje på alvoren. For når pokalen skinner en i øjnene, kan det være svært at opdage, at kampen har kostet uoprettelige skader.

Det er ærgerligt. For der er faktisk rigtig meget, vi i Danmark kan gøre for at stoppe alkoholskaderne hos vores fremtid. Derfor var vi også klar til at stille Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på sejrsskamlen for mod og vilje, da han efter WHO’s rapport meddelte, at han ønsker et opgør med den usunde alkoholkultur som det næste store forebyggelsesemne efter rygning.

Vi kunne for eksempel begynde med at spørge os selv, om det er fornuftigt, at Danmark også skiller sig ud fra de fleste andre europæiske lande, når det handler om, hvor let og billigt, det er for unge at købe alkohol

I interviewet sender Brostrøm en påmindelse til Christiansborg om de værktøjer, de har i forebyggelseskassen for at mindske de unges alkoholforbrug. Og selvom der er god grund til at hylde og bakke op om Brostrøms andre gode initiativer, som ligger indenfor rammerne af hans beføjelser, så vil vi alligevel gerne dvæle ved de knapper, politikerne snart burde skrue på. Fordi de – som Brostrøm også siger – virker.

Aldersgrænser, minimumspriser og kontrol

Vi kunne for eksempel begynde med at spørge os selv, om det er fornuftigt, at Danmark også skiller sig ud fra de fleste andre europæiske lande, når det handler om, hvor let og billigt, det er for unge at købe alkohol.

Faktisk fastslår en rapport fra WHO, at Danmark ligger på tredjepladsen over lande i Europa, hvor det er nemmest at få fat i alkohol som ung. 41 lande i Europa har en fælles 18-årsgrænse for salg af alkohol, mens Danmark er et af bare tolv lande i EU, hvor unge på 16 år må købe alkohol. Samtidig halter butikkernes overholdelse af aldersgrænsen og myndighedernes kontrol med dem. I Alkohol & Samfunds undersøgelser af aldersgrænserne, kunne mindreårige gå direkte op til kassen og købe alkohol ulovligt i knap 70 procent af forsøgene.

Så i stedet for at stille de danske unge på sejrsskamlen for deres enorme alkoholindtag, burde vi i Danmark stille initiativer som en klar 18-årsgrænse for salg af alt alkohol, minimumspriser på alkohol, bedre kontrol med salget af alkohol og skrappere lovgivning for, hvor og hvordan man må reklamere for alkohol.

Måske vi så kunne lave overskrifter om, at danske unge er blandt dem i Europa, der har færrest alkoholskader? Til den tid vil vi nemlig gerne uddele medaljer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden