0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr foto. Steno Diabetes Center Sjælland.
Foto: Pr foto. Steno Diabetes Center Sjælland.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Debat: Hvis vi skal behandle folk lige, skal vi behandle dem forskelligt

Vi er nødt til at målrette vores indsatser til sårbare med diabetes, hvis vi som samfund virkelig mener, at vi ønsker at gøre noget ved ulighed i sundhed og stoppe udbredelsen af diabetes, skriver programchef på Steno Diabetes Center Sjælland Peter Bindslev Iversen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Danmark har vi i mange år haft stort fokus på at bekæmpe ulighed i sundhed.

Vi ved, at en sygdom som diabetes i lighed med mange andre kroniske sygdomme rammer skævt i samfundet – at sårbare mennesker får diabetes tidligere, oplever flere komplikationer i forbindelse med deres sygdom og dør tidligere end resten af befolkningen.

Sårbare er ikke bare sårbare, og de kan ikke betragtes som en ensartet gruppe

Men indtil nu har der ikke eksisteret et samlet overblik over sårbarhed og diabetes. Nu har vi i Steno Diabetes Center Sjælland sammen med Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, lavet en rapport, som kortlægger den eksisterende viden på området og dermed også udpeger de steder, hvor vi med fordel kan sætte ind.

Sårbare er ikke bare sårbare

En af rapportens hovedpointer er måske ikke overraskende, men ikke desto mindre uhyre væsentlig: Sårbare er ikke bare sårbare, og de kan ikke betragtes som en ensartet gruppe. Det er ikke nødvendigvis de samme faktorer, som øger deres risiko for at udvikle diabetes, og det er ikke de samme udfordringer, de oplever i mødet med sundhedsvæsnet.

I rapporten inddeles de sårbare med diabetes i seks forskellige grupper. Nogle af grupperne forekommer oplagte i en traditionel forståelse af sårbarhed – det gælder eksempelvis socialt udsatte, personer med multisygdom og personer med psykisk sygdom. Mere overraskende er det måske, at unge med type 1-diabetes i overgangen til at blive voksne udgør en sårbar gruppe for sig selv. Det, at en ung person pludselig skal til at tage hånd om sin kroniske sygdom, bringer dem altså i en sårbar position – uden at der nødvendigvis er en sammenhæng med eksempelvis sociale forhold.

Rapporten viser også, at det er meget forskelligt, hvor meget man ved om de enkelte grupper og deres diabetessygdom. Der findes således allerede meget viden og evidens om personer med anden etnisk baggrund og deres diabetessygdom, som vi kan bygge på og udvikle konkrete indsatser ud fra. Omvendt ved vi meget lidt om handicappede og diabetes – ud over at de oplever udfordringer med at håndtere deres diabetessygdom. For denne gruppe er der altså behov for, at vi går undersøgende til værks.

Sårbarhed er ikke medfødt men kan arves, hvis der ikke sættes ind. Rapporten konkluderer, at sårbarhed er noget, som opstår i en persons kontekst og ikke nødvendigvis er noget, man er født ind i. Der er ganske vist nogle livsvilkår, for eksempel fattigdom, mangel på uddannelse mv., som betyder, at man er mere udsat end andre. Men der peges også på en anden type risikofaktorer, der kan øge risikoen for sygdom og påvirke den enkeltes forudsætninger for tage vare på sit helbred – altså graden af ens sårbarhed.

Konkret drejer det sig om personernes sociale netværk, herunder familien, og de sårbares egne sundhedskompetencer – det vil sige, hvor godt den enkelte er i stand til at opsøge og gøre brug af viden om sin egen sygdom og sundhed. Hvor det kræver en meget stor og bred samfundsmæssig indsats at ændre på livsvilkår som fattigdom, er de andre faktorer mere påvirkelige. Netop den viden kan være afgørende for, hvordan der skal sættes ind over for de enkelte grupper af sårbare.

Vi skal møde de sårbare på deres præmisser

For det helt afgørende er, at vi som samfund er nødt til at møde de sårbare på deres præmisser. Rapporten slår eksempelvis fast, at gruppen af socialt udsatte ofte ikke selv er opsøgende i forhold til at få den nødvendige sundhedsfaglig hjælp, at de bl.a. fravælger kontroller, og at de oplever ikke at blive taget alvorligt af sundhedspersonalet. I Steno Diabetes Center Sjælland er vi netop på vej til at indføre en diabetesbus, hvor diabetessygeplejerskerne kører ud til de sårbare personer.

Den psykiske sygdom skygger i mange tilfælde for behandlingen af den somatiske

Tilsvarende konkluderer rapporten, at en anden sårbar gruppe, nemlig personer med psykisk sygdom og samtidig diabetes, ofte har et vanskeligt møde med sundhedsvæsnet: Det er præget af en manglende integration af behandling af psykisk og somatisk sygdom. Der mangler eksempelvis viden om diabetes hos det psykiatriske behandlingspersonale – og omvendt – og den psykiske sygdom skygger i mange tilfælde for behandlingen af den somatiske. Steno Diabetes Center Sjælland har oprettet en fusionsklinik på Slagelse Sygehus, hvor man under samme tag skal behandle både psykisk sygdom og diabetes.

Det er stadig en uhyre vigtig og meget stor samfundsopgave at mindske uligheden i sundhed. Den helt overordnede lære af rapporten om diabetes og sårbarhed er, at for at behandle folk lige er vi nødt til at behandle dem forskelligt. Vi håber, at tiltag som diabetesbussen og fusionsklinikken kan være en del af ambitionen om mere målrettede tilbud til sårbare personer med diabetes fremover.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden