0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Debat: »Det vil være dybt ulykkeligt, hvis en udtynding eller udhuling af patientrettighederne bliver en del af prisen«

Det er afgørende, at udrednings- og behandlingsgarantierne genetableres hurtigst muligt, skriver Venstres Martin Geertsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den 12. marts 2020 er en dag, som Venstre-folk i mange år vil huske som smertelig.

Det var den dag, hvor Venstre sammen med resten af Folketinget stemte for lovforslag nr. L133 og dermed midlertidigt suspenderede patienternes ret til udredning og behandling indenfor 30 dage. Som de fleste erindrer, skete beslutningen om suspensionen for at frigive ressourcer i sundhedsvæsenet.

Vi frygtede på daværende tidspunkt - og ikke uden grund, hvis man så rundt til andre europæiske lande - en veritabel bølge af corona-smittede danskere som med akut behov for sygehusbehandling ville vælte det danske sundhedsvæsen. Dag for dag så vi de spanske, franske og ikke mindst italienske kurver udvikle sig i en dramatisk og tragisk retning.

Vi har om nogen været det parti, som har ført an i udviklingen af patienternes rettigheder

Der var god grund til at udvise rettidig omhu, og et kolossalt omstillingsparat dansk sundhedsvæsen med alle dets dygtige medarbejdere var lynhurtigt klar til at tage vare på den potentielle krise.

Det er på tide, at vi ser på patientrettighederne

Heldigvis ramte pandemien ikke Danmark så hårdt som frygtet, og vi står nu med et sundhedsvæsen, som ikke er i nærheden af at ramme sin kapacitetsgrænse. Derfor er det også på tide, at vi får opstillet fagligt funderede retningslinjer for, hvornår vi kan genindføre patientrettighederne.

Vi efterlyser ikke en konkret dato, men nogle klare forudsætninger for, hvornår udrednings- og behandlingsgarantierne kan vende tilbage. For eksempel kunne man lade kapaciteten i sundhedsvæsenet, smittetrykket eller noget helt tredje være styrende for processen.

Vi er imidlertid stødt panden mod en mur hos regeringen, som hellere vil lade det være op til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at bestemme, hvornår danskerne kan få retten til hurtig udredning og behandling tilbage.

Rettigheder er et styringsmiddel

Det er vi ikke trygge ved i Venstre. Vi har om nogen været det parti, som har ført an i udviklingen af patienternes rettigheder.

Vi har siden det politiske systemskifte i 2001 arbejdet for, udviklet og gradvist forfinet patientrettighederne. For os er disse rettigheder et styringsmiddel, som vi med åbne øjne har brugt til at skærpe det offentlige sundhedsvæsens opmærksomhed om vigtigheden af, at patienterne udredes og behandles hurtigst muligt.

Men først og fremmest er der tale om stærke individuelle patientrettigheder, så patienterne ved, at de kan regne med hurtig behandling enten i det offentlige eller det private sundhedsvæsen.

Patienter skal kende deres fulde rettigheder

Med den gradvise åbning af samfundet er det også tid til at reflektere over, hvordan vi kan komme smartest og klogest ud på den anden side.

Et forsigtigt estimat er, at 25.000-30.000 operationer er aflyst på grund af corona-krisen. At udjævne den pukkel bliver en enorm udfordring. Operationspuklen betyder længere ventetider, og det alene kan have store psykiske, fysiske og sociale konsekvenser for patienter.

Patienterne skal snarest muligt kende deres fulde rettigheder igen

Det forværrer prognosen, forringer livskvaliteten og belaster samfundsøkonomien. Derfor er det afgørende, at udrednings- og behandlingsgarantierne genetableres hurtigst muligt. Patienterne skal snarest muligt kende deres fulde rettigheder igen.

Vi kommer uden tvivl til at se forandringer - også markante forandringer - på bagkant af corona-krisen, men det vil være dybt ulykkeligt, hvis en udtynding eller udhuling af patientrettighederne bliver en del af prisen.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden