0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Randi Brinckmann: Vores sundhedsprofessionelle lyser op i en mørk tid

Corona-krisen understreger, hvor vigtigt det er, fortsat at rekruttere stærke studerende til uddannelser som sygeplejerske, jordemoder og bioanalytiker, skriver dekan Randi Brinckmann.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark er nu gået ind i den 10. epidemiuge efter udbruddet af Covid-19, og selv om vores samfund så småt er begyndt at åbne en smule op, så er vi stadig i en slags undtagelsestilstand.

Virussen slider på os alle – i privaten og i mere professionel sammenhæng. Og som dekan på uddannelsesområdet er jeg naturligvis særligt optaget af vores 20.000 studerende på Københavns Professionshøjskole, der fra den ene dag til den anden blev ramt af nedlukning. Hen over natten skulle deres uddannelse omlægges. Undervisningen skulle foregå digitalt, og praktikken blev for mange studerende slet ikke, hvad man havde forestillet sig.

Der går ikke en dag, hvor der ikke er positive historier om netop vores sundhedsprofessionelle

Men hvis jeg skal tillade mig at fokusere på de cirka 7.500 studerende på vores sundhedsuddannelser på Københavns Professionshøjskole, så har der været mange opløftende fortællinger i en ellers svær tid.

De studerende på f.eks. sygeplejerskeuddannelsen, bioanalytikeruddannelsen og fysioterapeutuddannelsen har selvfølgelig være hårdt ramt af praktik, der er blevet helt anderledes end det, der var planlagt, fordi hele sundhedssektoren er blevet omlagt.

Det samme gælder vores studerende på den mere laboratorietekniske uddannelse til laborant, fordi medicinalvirksomhederne også er påvirkede. Deres forventninger til praktikken er i flere tilfælde ikke blevet indfriet.

Et sundhedsvæsen i alarmtilstand

Til gengæld har de haft en helt særlig mulighed for at møde et sundhedsvæsen i alarmberedskab. En mulighed de forhåbentlig ikke får alt for tit.

De har oplevet, at netop den profession, de er i gang med at uddanne sig til, er af afgørende betydning i situationer som denne. De har set, hvordan sundhedspersonalet bliver hyldet – ikke bare i Danmark, men over hele verden.

Nu er det jo ikke helt nyt, at befolkningen har stor tillid til de sundhedsprofessionelle.

Kommunikationsvirksomheden Radius foretager hvert eneste år en såkaldt troværdighedsmåling, hvor befolkningen spørges, hvilke faggrupper de har mest tillid til. De seneste tre år har jordemoder og sygeplejerske toppet listen, og hvis man var i tvivl om, hvorfor det forholder sig sådan, så har corona-krisen givet svarene.

Der går ikke en dag, hvor der ikke er positive historier om netop vores sundhedsprofessionelle. Historier om hvordan sygeplejersker med lynets hast omstiller sig til den nye virkelighed, reorganiserer plejeafsnit, tager ekstra vagter og står parat til at tage imod de patienter, der måtte komme med Covid-19.

De gør en kæmpe indsats, og sætter jobbet foran alt andet, fordi det er nu, det gælder.

Det har da været - og er stadigvæk - et kæmpe puslespil at få teori, praktik og læringsmål til at gå op i en højere enhed

Når antallet af Covid-19 tests i Danmark skal skrues i vejret, melder massevis af bioanalytikere sig frivilligt til at tage ekstra vagter og analysere test, og det samme gør sig gældende for professioner uden for det, vi normalt betragter som sundhedsvæsenet. Eksempelvis laboranter i medicinalvirksomhederne, der gerne arbejder i to-holds skift – både hverdag og weekend – for at sikre maksimal kapacitet.

Historierne gælder sådan set også alle vores studerende på sundhedsuddannelserne. De kunne med rette have beklaget sig, brokket sig, vist usikkerhed og stillet krav. Og det har flere af dem skam også gjort. Selvfølgelig – fristes man til at sige. For de er jo netop studerende, og deres primære fokus er naturligt nok, at de får lært det nødvendige. Så de er dygtige og fagligt kompetente, når de skal til at arbejde fast i sundhedssystemet.

Stort puslespil

Det har da været - og er stadigvæk - et kæmpe puslespil at få teori, praktik og læringsmål til at gå op i en højere enhed. Men det lykkes faktisk meget langt hen ad vejen. Det skyldes ikke mindst, at vores studerende også tager ansvar. De gør sig umage med at få opgaver, som de kan løfte i den nye virkelighed. De er enormt fleksible i forhold til at få ændret deres praktik, så de f.eks. er ude i et kommunalt sundhedshus i stedet for på et hospital. Og så har de i høj grad meldt sig til de corona-jobbanker, som er blevet oprettet, fordi der har været brug for ekstra arbejdskraft.

Som flere af vores sundhedsstuderende selv formulerer det, så er det »naturligt for dem« og en »selvfølge at hjælpe« i en krisetid. Ikke blot for deres medstuderendes og kommende kollegers skyld – men for hele samfundets skyld.

Det er store ord, når man i begyndelsen af 20’erne og midt i sin uddannelse. Men vores studerende gør det, fordi de har set, at der er behov for dem. For deres kompetencer. Og fordi de af et ærligt hjerte brænder for deres fag, deres profession og gerne vil gøre en forskel.

Når vi som samfund engang er ude på den anden side af corona-krisen, så vil flere ting formentlig være helt anderledes. Måden vi arbejder på, er sammen med hinanden på, nye ferie- og rejsevaner osv.

Men troværdigheden og tilliden til vores sundhedspersonale vil være intakt. Ja, den vil helt sikkert være forstærket. Med god grund. De lyser alle op i en mørk tid, og det vil være en stor del af fortællingen om corona-krisen. Vigtigheden af at have et stærkt sundhedsvæsen med dygtige sundhedsprofessionelle.

Og en understregning af at arbejdet for at sikre en fortsat rekruttering af stærke studerende til uddannelser som sygeplejerske, jordemoder og bioanalytiker bør have en høj politisk prioritet.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden