0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Hesselberg om genåbning: Kommuner skal balancere mellem normalisering og sikring af ældre og sårbare

Kommunernes opgave med at tackle corona handler om andet end at skaffe værnemidler. De skal sikre økonomi og nødvendige personaleressourcer til den nye virkelighed, så vi kan skabe en værdig hverdag og fortsat undgå corona, skriver formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd Irene Hesselberg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Måske har vi slet ikke set de værste tilfælde af corona-udbrud endnu. Medierne og landets politikere er ellers i fuld gang med at forhandle og fortælle, hvordan vi stille og roligt kan vende tilbage og genoptage livet fra før corona.

Det er da også på sin plads med et high-five til os alle for at være nået dertil. Personligt er jeg naturligvis især stolt over, at sundhedsvæsenet har formået at løfte en kæmpe opgave med så flot succes.

Men midt i denne positive udvikling, er der dog grund til at pege på en desværre overset virkelighed: Rundt om i landets kommuner er vi mange, der er i fuld gang med en endog meget svær kabale med fortsat at sikre vores ældre og sårbare borgere, mens resten af samfundet begynder at finde gamle vaner frem.

Denne kabale bliver ikke lettere hen over sommeren – og den har tydeligvis brug for øget politisk opmærksomhed. Corona-tiden er langt fra overstået!

Balance mellem menneskelig kontakt og smittefare

Jeg skal være den første til at anerkende og italesætte, at både vores ældre og sårbare borgere også har brug for at mærke en mere velkendt hverdag. Det er vigtigt, at vi finder frem til gode farbare formler, der igen kan gøre det muligt for ældre og sårbare borgere at få en form for kontakt med deres nære og pårørende. Den slags menneskelig kontakt kan vi nemlig slet ikke undvære – og da slet ikke i længden.

Jeg er bange for, at der er politikere, der overser, hvor stor denne opgave i kommunerne egentlig er: At man på samme tid skal at undgå corona-smitte og alligevel at genskabe en værdig hverdag

Ingen af os havde vist forestillet os for bare et par måneder siden, at vi skulle indstille os på sådan en permanent ny måde at tænke vores omgang med hinanden. Og rundt om i de kommunale sundhedssystemer tackles denne udfordring heldigvis med mange fine løsninger. Fra ’møder gennem vinduet’ til muligheden at sidde ’sammen’ for et kort øjeblik med afstand på bænken i plejehjemmets have – og mange andre gode modeller.

Men det udfordrer dermed også lige nu både personalet og lederne i kommunerne i højere og højere grad. Hvordan kan vi skabe denne vigtige sociale kontakt uden samtidig at øge risikoen for corona? Og hvad sker der, hvis corona først kommer ind i disse sårbare miljøer, som for eksempel et plejehjem netop er?

Kræver kommunal økonomi

Det er helt nødvendigt, at der tilvejebringes kommunal økonomi til at løse denne svære kabale også i de kommende måneder. Det handler således ikke kun om at sikre værnemidler, men også om at sikre økonomi til den nye virkelighed og til at sikre de nødvendige personaleressourcer i hele arbejdet med både at skabe en værdig hverdag og undgå corona.

Vi skal som ledere i de lokale sundhedsvæsener tilmed sikre, at personalet kan klare det øgede arbejdspres over en efterhånden lang periode, der fortsætter også hen over sommeren

Jeg er bange for, at der er politikere, der overser, hvor stor denne opgave i kommunerne egentlig er: At man på samme tid skal at undgå corona-smitte og alligevel at genskabe en værdig hverdag.

Og at denne opgave fortsætter ufortrødent i den kommende tid, mens vi andre sikkert valfarter til strande, parker og igen køber latte og nybagte lækkerier.

Ekstra krav til lederne

Vi skal som ledere i de lokale sundhedsvæsener tilmed sikre, at personalet kan klare det øgede arbejdspres over en efterhånden lang periode, der fortsætter også hen over sommeren. Det sætter derfor ekstra store krav til lederne.

Ligesom politikerne hidtil har vist rettidig omhu med at dæmme op for corona og undgå, at vi havnede i farlige ukontrollerbare situationer, så er der brug for dette overblik og de redskaber, der kan sikre fortsat succes.

Behovet for personaleressourcer bliver ikke mindre. Mange vil blive bedt om at skulle flytte ferier, arbejde anderledes og sikkert også arbejde mere.

For lederne er der derudover et konstant krav om også at sikre et godt arbejdsklima, og at vi har øje for, at ingen overses. Derfor bliver hele denne kabale ekstra svær for hver dag, der går. Og den øvelse bør kommunerne både anerkende og understøtte.

Sommeren skal helst kunne mærkes af alle!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Forsiden