0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.politikensundhed@pol.dk


Martin Geertsen: Regeringen nøler på sundhedsområdet

Ingen aner rigtigt, hvorfor regeringen nøler. For der er egentlig bred enighed om løsningerne. Måske handler det mest af alt om, at en sundhedsreform ikke på nuværende tidspunkt passer ind i regeringens overordnede spin-manual, skriver sundhedsordfører for Venstre Martin Geertsen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I forrige uge tog en lang række af de betydende organisationer på sundhedsområdet – læger, sygeplejersker, KL, Danske Regioner med flere – bladet fra munden i et opråb til sundhedsministeren.

De mange organisationer er enige om, at »der er brug for en ambitiøs, national plan for det samlede sundhedsvæsen, som indeholder Danmarks vision for det nære, specialiserede og sammenhængende sundhedsvæsen og tager stilling til blandt andet opgaver, kvalitet, finansiering, kapacitet og kompetencer i kommuner, almen praksis og sygehuse på en måde, der sikrer ensartet kvalitet og sammenhæng for borgerne/patienterne.«

Desværre får de mange organisationer en kold skulder af regeringen

Og organisationerne anviser selv en del af løsningen i form af en styrkelse af det nære sundhedsvæsen. Det vil sige, fremtidens sundhedsopgaver i højere grad end i dag kan og skal løses i kommuner, almen praksis, speciallægepraksis, fremskudte regionale funktioner, via digitale løsninger, i eget hjem med videre – når det mindst giver samme kvalitet for patienterne og er omkostningseffektivt.

Desværre får de mange organisationer en kold skulder af regeringen, som tilsyneladende ikke foreløbig har planer om at tage fat i de strukturelle udfordringer på sundhedsområdet. Under alle omstændigheder bliver problemerne ikke mindre af, at regeringen venter. Og der er en del at tage fat på.

Når jeg taler med forskellige patient-organisationer, så oplever de, at mange patienter ’falder ned mellem stolene’ i det danske sundhedssystem. Det være sig imellem den praktiserende læge og sygehusene, internt på sygehusene og især i overgangen mellem sygehuset og kommunen.

Manglende sammenhæng

De demografiske forskydninger er velkendte. Flere ældre borgere og flere kronisk syge patienter, heraf mange med multidiagnoser, oplever i dag en uensartet behandling afhængig af, hvilken kommune de bor i. Kommuner og regioner oplever på deres side en ukontrollabel opgaveglidning fra sygehuse til kommuner uden nogen form for national standard.

Det dur selvsagt ikke.

Patienterne skal selvfølgelig mødes af et sundhedsvæsen med ensartet høj kvalitet uanset geografi. Det kan vi gøre ved at styrke det nære sundhedsvæsen og en nationalt forankret kvalitetsplan.

Set over de sidste 20 år har Venstre i langt hovedparten af årene stået i spidsen for markante ændringer af sundhedsvæsenet. Vi er stolte over at have givet sundhedspersonalet mulighed for opnå markant bedre behandlingsresultater, og vi ser frem til, at supersygehusene om få år er en realitet over hele landet.

Vi har i Venstre stadig store ambitioner på sundhedsområdets og patienternes vegne. Der er stadig store udfordringer, som er nødvendige at løse. Ikke om tre år. Ikke om fire år. Men nu.

Det var også derfor, at VLAK-regeringen med Venstre i spidsen i starten af 2019 fremlagde et bud på en reform af sundhedsvæsenet.

Vi foreslog at sikre en bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet ved at oprette 21 sundhedsfællesskaber, hvor både sygehusene, alment praktiserende læger og kommunerne deltager. På den måde vil der blive bygget bro mellem de forskellige led i sundhedsvæsenet, som gør patientens forløb i sundhedsvæsenet mere gnidningsfrit.

Der skal etableres flere sundhedshuse

Vi vil også skabe mere nærhed i sundheden. Det nære sundhedsvæsen er afgørende for, at vi kan løse udfordringerne med eksempelvis flere kronikere. Vi ønsker blandt andet at etablere flere sundhedshuse fordelt over hele Danmark, så patienterne kan få foretaget flere ukomplicerede undersøgelser og behandlinger under samme tag.

Vi foreslog og står stadig fast på, at der skal udarbejdes en ny national kvalitetsplan, som skal understøtte en udvikling af et ensartet kvalitetsniveau i det nære sundhedsvæsen samt afklare, hvordan opgaver fremover vil kunne flyttes ud af sygehusene og varetages mere hensigtsmæssigt i borgernes nærmiljø.

Venstre ønsker at sætte patienten før systemet. Derfor har vi historisk haft et stort fokus på patientrettigheder. Det har vi i den grad stadig. Det er vigtigt, at patienterne er oplyste om deres rettigheder, så de ved, hvornår de har mulighed for at gøre brug af dem. Derfor ønsker vi at forstærke patienternes mulighed for at orientere sig i og om deres rettigheder.

Ingen ved, hvorfor regeringen nøler

Siden vi fremlagde vores plan, er der blevet afholdt Folketingsvalg. Der er ikke længere flertal for vores sundhedsreform. Men problemerne i det dansk sundhedsvæsen er jo ikke forsvundet af den grund. Der mangler stadig sammenhæng for patienten, er behov for en styrkelse af det nære sundhedsvæsen og en mere ensartet behandling på tværs af kommuner og regioner.

Venstre er klar til forhandlinger. Sundhedsministeren kan bare ringe. Han har mit nummer

Derfor skal vi se at komme i gang på Christiansborg.

Ingen aner rigtigt, hvorfor regeringen nøler. For der er egentlig bred enighed om løsningerne. Måske handler det mest af alt om, at en sundhedsreform ikke på nuværende tidspunkt passer ind i regeringens overordnede spin-manual?

Hvem ved.

Venstre er klar til forhandlinger. Sundhedsministeren kan bare ringe. Han har mit nummer.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden