0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Beboer på socialpsykiatrisk bosted: Der burde også indføres minimums-normeringer på botilbud

Personalet yder sit bedste for at kunne nå ud til os alle. Men tiden, midlerne og ressourcerne er der bare ikke, skriver Victoria Amalie Wolsing, der selv bor på et socialpsykiatrisk botilbud.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Travlhed. Personale, der udebliver fra aftaler, og som ikke har nok tid. Det er hverdagen for mig. Jeg har boet på et socialpsykiatrisk botilbud i snart seks år, og selvom jeg ikke burde, så har jeg vænnet mig til personalets hektiske arbejdsdag, hvor det hver dag kan mærkes, at der ikke er tid til os alle.

Jeg bor i et hus med plads til 22 beboere, som alle har udfordringer i større eller mindre grad. Vi har alle brug for individuel støtte til medicinhåndtering, tøjvask, rengøring eller personlig pleje. Derudover har vi alle brug for personlig kontakt. En kontakt, personalet ikke altid kan give os.

Personalet løber for stærkt, og det går ud over os

I mit hus er der ansat ni faste medarbejdere, som skal fordeles ud over dagvagter og aftenvagter alle ugens dage. Derudover har vi studerende, og tit bliver der også indkaldt vikarer – og ofte er det vikarer, vi aldrig har mødt før.

Det kan måske være svært at forstå, hvor problematisk det er for os beboere, når vikarer, vi ikke kender, møder ind. Men relationen til personalet er ekstremt vigtig. Særligt i de tilfælde, hvor en beboer skulle få det svært psykisk og have behov for hjælp, kan det være ekstremt svært at tage kontakt til en, man ikke har en relation til.

Det betyder også, at der bliver lagt ekstra pres på den fastansatte, når et vagtskema kun er besat af én fastansat, og resten af personalet på dagen er vikarer. Den fastansatte skal nemlig både styre medicin, klare de sædvanlige opgaver og samtidig håndtere alle samtaler med beboerne, fordi de kun føler sig trygge hos den person, de kender.

Personalet løber for stærkt, og det går ud over os. Det er ingen hemmelighed, at det kan ende fatalt, hvis en beboers nødråb ikke bliver hørt.

Det er ikke et miljø, jeg som beboer bryder mig om at være i, men jeg forestiller mig heller ikke, at det er personalets fortrukne arbejdsgang.

Der skal ske noget

Derfor burde minimumsnormeringer også være aktuelle på botilbud, fordi det rette antal af pædagoger og andet nødvendigt personale er mindst lige så vigtigt hos os som i andre institutioner.

At sidde med en viden og følelse af, at der ikke altid er tid til én, kan være ødelæggende, og jeg ved, at personalet yder sit bedste for at kunne nå ud til os alle. Men tiden, midlerne og ressourcerne er der bare ikke, og det skaber et negativt fundament i relationsarbejdet mellem beboere og kontaktpersoner – og netop relationerne er ofte det, der bringer os beboere videre i livet.

Vi beboere er magtesløse. Vi kan håbe på at blive hørt, så de rette forhold kan blive indført hos os, der har det sværest. Sker det ikke, frygter jeg i værste tilfælde, at udviklingen hos de enkelte beboere kan gå i stå.

Noget skal ske, hvis personale og beboere skal bevare fælles tryghed, gode relationer og glæden ved at færdes på botilbuddene.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden