0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Morten Grønbæk: Hæv aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år

Den nuværende todelte aldersgrænse på 16 og 18 år virker ikke. Lad os indføre én fælles aldersgrænse på 18 år og styrke håndhævelsen af den, skriver Morten Grønbæk.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Som det er nu, må børn og unge købe drikkevarer med en alkoholprocent under 16,5, allerede når de er fyldt 16 år. For at købe stærkere varer skal de være fyldt 18 år. Men aldersgrænserne virker ikke. Vi hører gang på gang om unge på bare 15 år, som træder ind i et supermarked direkte fra gaden og køber stærk spiritus på deres unge, glatte ansigter. Til trods for at vi har en aldersgrænse på 18 år for salg af stærk spiritus. Aldersgrænserne håndhæves ganske enkelt ikke.

Problemet er blandt andet, at hvis en butik skal straffes for at sælge alkohol til en mindreårig, kræver det en anmeldelse enten fra en anden kunde eller fra en forælder. For det er vel svært at forestille sig, at butikken selv eller den unge, der er sluppet ud af supermarkedet med en flaske vodka til en flad 50’er, anmelder sagen.

Én aldersgrænse, der bliver håndhævet

Derfor: Lad os indføre én aldersgrænse og sikre, at den håndhæves. Det vil der være flere fordele ved. Blandt andet vil en ensartet aldersgrænse på 18 år gøre butikkernes arbejde med kontrol af ID lettere. Desuden læner mange forældre sig op ad aldersgrænser, når de laver aftaler om alkohol med deres teenagere. En aldersgrænse på 18 år vil hjælpe forældre, når de laver disse aftaler og sende et signal om, at det endnu er for tidligt at tage hul på den del af voksenlivet, inden de unge er fyldt 18, og at det nok alligevel er noget, som de skal tage alvorligt. En 18-årsgrænse vil dermed være med til at udskyde de unges alkoholdebut. Og det er der om noget behov for.

Danske unge drikker langt mere og i en yngre alder end unge i alle andre lande omkring os. Og det er noget bras

Danske unge drikker langt mere og i en yngre alder end unge i alle andre lande omkring os. Og det er noget bras, blandt andet fordi alt tyder på, at alkoholpåvirkning af en ung hjerne på 15-16-17 år påvirker hjernens udvikling, især frontallapperne, som slet ikke er færdigudviklede i den alder.

Frontallapperne styrer vores evne til planlægning, til at træffe rationelle beslutninger og til at overskue konsekvenserne af vores handlinger. Så når teenagere drikker store mængder af alkohol, der netop svækker deres evne til at træffe kloge beslutninger, ja så siger det næsten sig selv, at så stiger risikoen for ulykker, konflikter og problematisk adfærd eksponentielt, som indtaget tager til.

Danmark står alene

Danmark er ret enestående, når det kommer til tilgængelighed og salg af alkohol til mindreårige, og vi er et af ganske få lande, der fortsat har en aldersgrænse på kun 16 år. Stort set alle øvrige europæiske lande, deriblandt Norge, Sverige og Finland, har én aldersgrænse på 18 år. Og der er rigeligt med dokumentation for, at lande, der har høje aldersgrænser, som håndhæves, har færre børn og unge, der drikker alkohol.

Lad os indføre én aldersgrænse og sikre, at den håndhæves

Når forskere og eksperter fra udlandet kommer til Danmark og får at vide, at vi her sælger alkohol til 16-årige, er de ved at tabe både øjne, næse og mund. Det er ganske enkelt fuldstændig uforståeligt for dem, at vi uden at blinke tillader både butikker og uddannelsesinstitutioner at sælge og servere alkohol til så unge medborgere.

Alkohol- og tobaksgrænser bør følges ad

Én aldersgrænse på 18 år ville samtidig læne sig op ad grænsen for salg af tobak, for at køre bil, for at stemme til Folketingsvalget, for at optage et lån og for i det hele taget at være myndig.

Mit mål med denne opfordring er ikke total afholdenhed, det vil jeg godt pointere. De fleste voksne danskere har et moderat forbrug af alkohol, og det er fint. Og det er det forbrug, vi gerne vil have, at de unge tillægger sig, uden at skulle omkring fem års fuldstændig umådeholdent druk med stribevis af negative konsekvenser til følge.

Danmark er ret enestående, når det kommer til tilgængelighed og salg af alkohol til mindreårige

Jeg vil være ked af at bruge formuleringen, at vi ”skal lære de unge at drikke med måde”, men jeg mener faktisk, at vi har pligt til at skabe nogle rammer, der sikrer, at de unge – altså dem på 18 år og derover - tillægger sig en mådeholden alkoholkultur. Det gør vi blandt andet ved at begrænse deres adgang til alkohol i den helt unge alder og i højere grad give ansvaret for de unges alkoholforbrug tilbage, hvor de fleste af os mener, det hører til, nemlig hos forældrene. Det vil én aldersgrænse på 18 år bidrage til.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden