0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Charlotte Bach Thomassen, formand for DGI, og Niels Nygaard, formand for DIF

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Idrætsorganisationer: Idrætten er en effektiv medicin

Civilsamfundet bør spille en større rolle i forebyggelsen, fordi en mere sammenhængende dosis aktivitet er et vigtigt greb i arbejdet for mere lighed i sundhed og generelt øget livskvalitet, skriver formændene for DGI og Danmarks Idrætsforbund. De slår til lyd for et stærkere samarbejde mellem idrætten og centrale sundhedsaktører.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når vi i Danmark står overfor udfordringer med for meget stillesiddende aktivitet, flere overvægtige, øget mistrivsel og alt for mange danskere, der er plaget af kroniske sygdomme, så vil vi ikke vende ryggen til i idrætten.

Når vi i DGI og Danmarks Idrætsforbund sammen med Nordea-fonden og TrygFonden i Bevæg dig for livet-samarbejdet har sat os et mål om, at Danmark skal være verdens mest aktive nation, så er det ikke kun fordi, vi ønsker flere medlemmer i idrætsforeningerne. Men fordi idræt og fysisk aktivitet er en genvej til et sundere Danmark. 6.000 dødsfald årligt kan tilskrives fysisk inaktivitet, og fysisk inaktive lever i snit næsten syv år kortere end resten af danskerne, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Løsningen ligger lige for: Et stærkere samarbejde mellem idrætten og centrale sundhedsaktører som kommuner, regioner, arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

En mere sammenhængende dosis aktivitet er derfor et vigtigt greb i arbejdet for at skabe mere lighed i sundhed og generelt øget livskvalitet.

Respekt for frivilligheden

Med flere end 2,2 millioner aktive medlemmer og samarbejdsaftaler med 20 kommuner i Bevæg dig for livet løfter idrætten allerede en stor sundhedsindsats i det daglige.

Men vi er enige med de politikere på tværs af politiske skel, der ønsker, at civilsamfundet skal spille en større rolle i det forebyggende arbejde i det danske sundhedsvæsen. Blandt andre Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, i et interview her på Politiken Sundhed.

Det skal blot ske med respekt for det særlige frivillige fundament, som den danske foreningstradition bygger på.

Løsningen ligger lige for

Løsningen ligger lige for: Et stærkere samarbejde mellem idrætten og centrale sundhedsaktører som kommuner, regioner, arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner.

Et godt eksempel er puljen til ’Motion og fællesskab på recept’, som med et bredt politisk flertal i ryggen blev iværksat under den foregående regering.

Puljen giver mulighed for, at sundhedsprofessionelle på sygehuse, den praktiserende læge eller jobcentret guider borgere til lokale idrætsaktiviteter og foreningsfællesskaber som en del af et forebyggende tilbud eller behandling. Der er fokus på, at aktiviteten foregår i en forening eller et andet fællesskab, da vi ved, at sociale relationer er med til at fastholde de gode vaner.

Sundhed, livskvalitet og fællesskab

Selvom puljen er ny, findes der allerede masser af eksempler på det succesfulde samarbejde. Martin Geertsen peger selv på FC Prostata-fodboldholdene for kræftramte mænd, der breder sig rundt om i landets kommuner.

Et andet godt eksempel er i Aarhus Kommune, hvor man har ansat foreningsbrobyggere til specifikt at parre borgere fra kommunale genoptrænings- og rehabiliteringsforløb med det foreningstilbud, der passer til den enkelte. Kommunen arbejder også med at hjælpe økonomisk trængte borgere, så økonomien ikke skal afholde dem fra at fortsætte de gode vaner.

Hvis idrætsfaciliteter og de kommunale sundhedshuse tænkes sammen, så vil vejen fra de kommunale genoptræningstilbud til de mere forpligtende og blivende sunde fællesskaber være kortere, både fysisk og mentalt.

I Brønderslev Kommune har man i samarbejde mellem Brønderslev Golfklub og Diabetesforeningen flyttet de faste træningsforløb for diabetikere på det lokale sundhedscenter ud på golfbanen.

Fælles for disse indsatser er, at drivkraften måske er sundheden og livskvalitet for de inaktive borgere, men at det samtidig er fællesskabet og glæden ved motion, der skal fastholde de gode vaner og sørge for, at han eller hun forhåbentlig aldrig kan se sig selv forlade foreningslivet igen.

Idrætten ind i sundhedshusene

For at styrke samarbejdet lokalt mellem idrætten og den kommunale sundhedsindsats anbefaler vi, at man helt konkret tænker idrætten ind i de fysiske rammer, hvor den forebyggende indsats foregår.

Hvis idrætsfaciliteter og de kommunale sundhedshuse tænkes sammen, så vil vejen fra de kommunale genoptræningstilbud til de mere forpligtende og blivende sunde fællesskaber være kortere, både fysisk og mentalt.

Lysten skal drive værket

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er alle foreninger, der hverken kan eller skal løfte egentlige forebyggelsesopgaver.

Idrætsforeningerne løfter allerede i kraft af deres eksistens en stor opgave for både sundheden og sammenhængskraften i Danmark, og det skal være drevet af deres egen vilje, hvis de skal påtage sig yderligere opgaver.

Det er den frivillighed, der gør det danske foreningsliv så unikt og stærkt.

Derfor er det vigtigt, at kommunerne har et godt samarbejde med idrætsforeningerne og afklarer, hvilke foreninger der har både interessen og ressourcerne til at løfte nogle af de mere krævende opgaver.

Kan spare ressourcer

Den forståelse på tværs af kommunale forvaltninger og foreningsliv er helt central for at lykkes i de 20 Bevæg dig for livet-kommuner, vi allerede har indgået aftale med. Hvis det lykkes, er det ikke blot en effektiv måde at styrke den forebyggende indsats og øge livskvaliteten hos de involverede. Det kan også på sigt spare ressourcer i sundhedssystemet.

Så vi håber, at resten af landets kommuner vil lade sig inspirere af de gode eksempler og skabe bedre rammer for en forebyggende og behandlende indsats i idrætsforeningerne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden