0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto.
Foto: Pr-foto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Kræftens Bekæmpelse: Giv gratis rygestopmedicin til rygere med lav indkomst

Det kan umiddelbart virke usympatisk at sætte prisen op for de grupper, som har mindst, men det er effektivt, og det er ikke så usympatisk som at se på, alt imens den sociale ulighed i sundhed stiger, skriver chef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forhandlingerne om finansloven ruller. Blandt os, der arbejder med sundhed og forebyggelse, er der mange, der holder vejret og krydser fingrene. For et af de emner, politikerne på Christiansborg skal nå til enighed om, er prisen på tobak.

Langt de fleste partier peger på en pris omkring de 60 kroner for en pakke cigaretter. Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil ikke ændre prisen markant. Og så er der den socialdemokratiske regering, der lægger sig blødt i svinget med et pragmatisk kompromis: En pakke cigaretter skal stige til 50 kroner. Men i to omgange à fem kroner, så det ikke gør alt for ondt.

Med en lav prisstigning på tobak generer man ikke rygerne alt for meget

Egentlig forstår man godt regeringen. Med en lav prisstigning på tobak generer man ikke rygerne alt for meget, men gør alligevel noget for at imødekomme det politiske og folkelige pres for at gøre noget ved, at hver fjerde unge mellem 16 og 19 år ryger.

Problemet er bare, at en 10’er fra eller til ikke gør den store forskel. Derfor skal prisen op på mindst 60 kroner og herefter stige yderligere, hvilket også er i tråd med anbefalingerne fra Vidensråd for Forebyggelse. Vi skal gøre noget ved, at så mange danske unge ryger, og at tallet er stigende. Men vi er ikke blinde for, at der er nogle mennesker, der vil komme i klemme.

De lavest lønnede, dem med de korteste uddannelser og dem, der er presset på økonomi og helbred ryger oftere end deres mere privilegerede medborgere. Og det kan selvfølgelig mærkes på et stramt budget, hvis der kommer en ekstraudgift på omkring 20 kroner om dagen, hvis prisen stiger fra 40 til 60 kroner.

Misforstået hensyn

Det er synd for dem. De har det svært, og rygning er deres mindste problem. Argumentationen lyder intuitivt fornuftig. Men den hviler på den forudsætning, at der er tale om mennesker, der ikke kan eller vil ændre på deres rygevaner. Og det er lodret forkert. Mange af de borgere, der har mindst, vil gerne lægge tobakken på hylden. Men myten lever også blandt professionelle, og det er meget problematisk, hvis det afholder fagfolk fra at række hånden ud og tilbyde effektiv hjælp til rygestop. Det misforståede hensyn kan være med til at øge den sociale ulighed i sundhed.

To ud af tre rygere vil gerne stoppe med at ryge. Og tre ud af fire ville ønske, de aldrig var begyndt. Det gælder også dem, der slås med sociale og psykiske udfordringer.

Så viljen til at stoppe er der, og evnerne er der også. Dog skal man være opmærksom på, at for mange af de mennesker, som har røget meget i mange år, sidder afhængigheden af nikotin som en lille djævel på skulderen. Og den har kørt mange rygestopforsøg i smadder. Derfor skal nogle mennesker have ekstra hjælp til at blive røgfri.

Et rygestop bliver nemmere, hvis den fysiske nikotinafhængighed holdes i skak med rygestopmedicin. Flere bliver røgfri, hvis de bruger nikotinplastre eller andre produkter i første fase af deres rygestop. Men det koster. Og er pengene små, er der en tendens til, at medicinen vælges fra. Løsningen er gratis rygestopmedicin til dem, der har brug for det.

Satspuljeprojektet ’Hjælp til rygestop til særlige grupper’ har vist, at nikotinerstatning uden beregning får flere til at kvitte tobakken. Blandt dem, der fik gratis rygestopmedicin som en del af et rygestopforløb, var der flere, der gennemførte forløbet, og flere var røgfri, da forløbet var slut.

Desværre er projektet slut, og ikke alle kommuner kan fortsat finansiere tilbuddet. I Kræftens Bekæmpelse mener vi, at gratis rygestopmedicin bør være et landsdækkende tilbud til de rygere med lav indkomst, der gerne vil stoppe med at ryge. Det skal ikke være afhængigt af økonomien i den enkelte kommune, men et fast tilbud til borgere i hele landet.

Der er flere andre ting, der kan øge sandsynligheden for, at et rygestop lykkes. Der skal være fleksible tilbud tæt på borgerne. Gerne i boligområder, på væresteder, eller hvor målgruppen nu lige er. Og så ved vi, at det hjælper, hvis fagpersoner snakker om rygning med de borgere, de har kontakt til.

Det kan umiddelbart virke usympatisk at sætte prisen op for de grupper, som har mindst, men det er effektivt, og det er ikke så usympatisk som at se på, alt imens den sociale ulighed i sundhed stiger.

Så op med prisen – 60 kroner i ét hug og derefter hurtige stigninger til 90-100 kroner for en pakke cigaretter. Og tilsvarende på andre tobaks- og nikotinprodukter. Men gør det samtidig nemmere at stoppe for dem, der har sværest ved det. For de vil gerne. Og de kan.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden