0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto.
Foto: Pr-foto.
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.politikensundhed@pol.dk


Debat: Skyttegraven mellem kommune- og regionskasse spænder ben for handicappede

Hjælpemidler til handicappede skal ikke købes via store nationale aftaler fjernt fra brugerne og driften, og som ikke levner samme plads til individuelle vurderinger og løsninger, skriver direktør i Danish.Care, Morten Rasmussen, i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det kan ikke passe, at kampen mod systemet for at få ret til det rette hjælpemiddel er den største og mest tidskrævende af alle kampe for forældre til børn med handicap, eller for voksne med handicap for den sags skyld. Ikke desto mindre er det en historie, jeg ofte hører.

Hjælpemidler har man af nød og ikke af lyst, og for mange mennesker med funktionsnedsættelse er de nødvendige for at få hverdagen og livet til at fungere. I brancheforeningen for hjælpemidler og velfærdsteknologi mener vi, at vilkårene for bevilling af hjælpemidler kan forbedres, og at det giver værdi for både mennesker og samfund. To forhold spænder i dag ben for mange: Skyttegraven mellem kommune- og regionskasse og kassetænkning i nationale indkøb.

Kom ikke her med et hjælpemiddel, der også kan behandle eller ligefrem være med til at helbrede. For så er der ingen hjælp at hente nogen steder.

Heldigvis har vi en lovgivning i Danmark, der helt klart og tydeligt giver borgere med behov en klippefast ret til gratis hjælpemidler, som kompensation for en funktionsnedsættelse. Så langt så godt. Menneskeligt og socialt, men også økonomisk er det en ganske god finansministeriel business case at sikre gode rammer og lige muligheder for alle medborgere.

Men nu til sagens kerne. Trods både (service)lovens ånd, bogstav og gode intentioner hopper kæden af hver eneste dag, når der skal kæmpes fra dør til dør fra kommunekasse til kommunekasse eller endnu værre, når der også skal kæmpes i skyttegraven mellem kommunekassen og regionskassen, for at kunne få bevilliget det rette hjælpemiddel til rette borger – første gang. Hjælpemidler bevilges af den kommunale kasse og behandlingsredskaber af den regionale – så kom ikke her med et hjælpemiddel, der også kan behandle eller ligefrem være med til at helbrede. For så er der ingen hjælp at hente nogen steder.

Eller endnu værre er det, når systemet hellere vil bevillige (dyrere og uprøvet) medicin til børn end (billigere og mindre indgribende) hjælpemidler, f.eks. mod søvnbesvær eller uro, hvor børn skal indtage sovemedicin, inden de kan blive bevilget en kugledyne.

Det kan også være svært at se sammenhængen i det nære sundhedsvæsen, når nye regler og en anden lovgivning på handicap og hjælpemiddelområdet følger med i 18-års fødselsdagsgave og vanskeliggør overgangen fra barn til voksen. Eller når et hjælpemiddel bevilliget til en medarbejder på én arbejdsplads ikke kan tages med over til en ny arbejdsplads, hvis medarbejderen skifter job.

Tilpas hjælpemiddel til patienten, ikke omvendt

Når det offentlige centraliserede indkøbssystem indkøber en standardmodel, får ingen den rigtige løsning eller mulighed for at leve et fuld ud selvstændigt og så normalt hverdagsliv som muligt. For en rollator er ikke bare en rollator. Der er forskellige behov på land og i by, for stor og for lille, for ung og for gammel.

Dansk Handicapforbund har med undersøgelsen ’Brugerundersøgelse af hjælpemiddelformidling’ fra 2017 sat fokus på behovet for de rette hjælpemidler og den værdi, det giver for den enkelte og for samfundet. Det er vigtig læsning! Og Ergoterapeutforeningen har med 10 anbefalinger på hjælpemiddelområdet også samlet nogle væsentlige argumenter og cases, der fortjener en grundig gennemlæsning af enhver (nyvalgt) politiker. Ergoterapeuterne mener blandt andet, at alle har ret til meningsfulde aktiviteter, at hjælpemidlet skal matche borgeren ‒ ikke omvendt, og at der ikke bør være egenbetaling for hjælpemidler.

Anbefalingen fra vores side i Danish.Care, som repræsenterer de virksomheder, der i Danmark innoverer, producerer og markedsfører hjælpemidler og velfærdsteknologiske løsninger, er desuden at se på hjælpemidler som individuelle velfærdsløsninger til gavn for mennesker og samfund.

Bogen ’ABSA - Aktivitetsbaseret Siddestillingsanalyse ‒ Når hjælpemidler og aktiviteter kan forebygge vævsskader’ af Helle Dreier giver blandt andet et eksempel på, at det rigtige hjælpemiddel kunne havet sparet en kommune en halv million kroner, fordi tryksår og faldende funktionsniveau kunne have været undgået med de rette specialtilpassede hjælpemidler frem for standardproduktet. Der findes mange eksempler som dette.

Den laveste indkøbspris er ikke nødvendigvis den billigste løsning for kommunen på sigt

Derfor har vi også i mange sammenhænge argumenteret imod at hjælpemidler indkøbes på store nationale aftaler fjernt fra brugerne og driften (f.eks. gennem Statens og Kommunernes Indkøbsservice, SKI), og som ikke levner samme plads til individuelle vurderinger og løsninger, og som det kan være meget vanskeligt at se den totale samfundsmæssige værdi i. Den laveste indkøbspris er ikke nødvendigvis den billigste løsning for kommunen på sigt.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden