0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pr-foto
Foto: Pr-foto
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.sundhedsmonitor@pol.dk


Kræftens Bekæmpelse til Heunicke: Hvorfor er der ikke ligestilling inden for HPV-vaccine?

Drenge fra 12 til 17 år skal hurtigst muligt tilbydes gratis HPV-vaccine ligesom pigerne, skriver overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Villemoes Bigaard i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Danmark er der fra 1. september indført gratis HPV-vaccination til drenge. Det er en god nyhed, som vi håber at alle, der arbejder med børn og sundhed, vil slå på tromme for. Det vil nemlig betyde langt færre tilfælde af kræft, forstadier til kræft og kønsvorter fremover.

Men tilbuddet gælder desværre kun de drenge, der fyldte 12 år den 1. juli i år eller senere. Derfor overskygges den glædelige nyhed om gratis HPV-vaccination til drenge af ærgrelse over, at der ikke er et tilbud fra starten, som også omfatter de ældre drenge.

Set med vores øjne er det umuligt at argumentere for, at halvdelen af drengene i en skoleklasse tilbydes gratis vaccination mens den anden halvdel selv skal betale

I Kræftens Bekæmpelse får vi mange henvendelser fra forældre til sønner i alderen 12 til 17 år, som er frustrerede over, at det fantastiske vaccinationstilbud, de har hørt om, ikke gælder netop deres sønner. Og set med vores øjne er det umuligt at argumentere for, at halvdelen af drengene i en skoleklasse tilbydes gratis vaccination mens den anden halvdel selv skal betale.

Gratis for piger op til 18 år

Men det er desværre sådan, det er, indtil det lykkes at få den nye regering til at rette op på skævheden ved at tilbyde alle drenge op til 18 år gratis HPV-vaccine. Altså give dem det samme tilbud, som pigerne får.

Det vil give så meget mening at tilbyde gratis HPV-vaccination til alle drenge op til 18 år. Vi ved nemlig fra pigerne, at vaccination før seksuel debut er afgørende for en god beskyttelse mod HPV-relaterede forstadier til livmoderhalskræft.

Den seksuelle debutalder har gennem mange år været 16 år for begge køn. Det betyder altså, at en del drenge op til 18 år endnu ikke har haft seksuel debut, eller kun har haft få seksuelle partnere, og derfor vil have gavn af at blive beskyttet mod fremtidig HPV-smitte.

Den valgte skæringsdato er ikke fagligt begrundet og vil betyde, at der er årgange af drenge, der ikke får tilbudt gratis HPV-vaccination, og derfor senere i livet risikerer at få kræftsygdomme, de kunne have undgået med en vaccine

Den faglige viden fastslår, at HPV-vaccinen beskytter effektivt mod livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer, analkræft samt kønsvorter. Der er desuden en stærk formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mod andre kræftformer forårsaget af HPV – for eksempel peniskræft og mundsvælgkræft.

Fordobling i mundsvælgkræft blandt mænd

Vi har med bekymring set, at forekomsten af mundsvælgkræft er fordoblet de seneste 10 år blandt mænd og nu næsten er højere end forekomsten af livmoderhalskræft blandt kvinder.

Vi har allerede set, at vaccinen beskytter bedre end forventet blandt vaccinerede kvinder. Nu hvor drengene også tilbydes HPV-vaccination forventes endnu mindre HPV i omløb til gavn for både mænd og kvinder. For jo flere i en generation, der er vaccineret, jo bedre er de unge beskyttet mod senere at udvikle HPV-relateret kræft.

Forældre kan vælge selv at betale for vaccination af de ældre drenge. Men vaccinen er dyr, og det er jo ikke alle forældre, der selv kan betale. Dermed skabes en urimelig social ulighed i forebyggelsen af kræft

Den tidligere regering afsatte midler til gratis HPV-vaccination af drenge på finansloven for 2019 med den begrundelse, at vaccinen kunne forebygge analkræft og sandsynligvis mundsvælgkræft blandt mænd samt ligestille kønnene i forebyggelsen af HPV.

Det blev yderligere bakket op af en MTV-rapport (medicinsk teknologivurderingsrapport, red.) fra Sundhedsstyrelsen. MTV-rapporten dokumenterer vaccinens effekt, sikkerhed og sundhedsøkonomi og munder ud i en anbefaling af gratis HPV-vaccination til drenge, bl.a. for at beskytte dem mod analkræft samt kønsvorter. Kræftens Bekæmpelse og andre organisationer indsendte høringssvar til MTV-rapporten om, at der manglede et catch-up program, så alle drenge op til 18 år får tilbuddet.

Rammer socialt skævt

Den valgte skæringsdato er ikke fagligt begrundet og vil betyde, at der er årgange af drenge, der ikke får tilbudt gratis HPV-vaccination, og derfor senere i livet risikerer at få kræftsygdomme, de kunne have undgået med en vaccine.

Forældre kan vælge selv at betale for vaccination af de ældre drenge. Men vaccinen er dyr, og det er jo ikke alle forældre, der selv kan betale. Dermed skabes en urimelig social ulighed i forebyggelsen af kræft.

Vi har altså en effektiv og sikker vaccine mod kræft, og selvfølgeligt bør den komme flest mulig til gavn. Hos Kræftens Bekæmpelse vil vi derfor fastholde sundhedsministeren på løftet om at få Sundhedsstyrelsen til at undersøge muligheden for catch up til de ældre drenge.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 4-800 ord til debat.politikensundhed@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Forsiden